Кога се правят помени за починали?

Поменът е старинен традиционен обичай, който се практикува във връзка с починалите близки. Поменът има символично значение, тъй като призовава на паметта на починалите хора и показва уважение и почит към тях. В тази статия ще обсъдим кога се правят помени за починали и какви са техните основни характеристики.

Помен – кога се прави

Традиционно поменът се прави на важни дати като три, девет, двадесет и четиридесет дни, шест месеца и една година след смъртта на починалия. За християните, при помен се отслужва и панахида от свещеник. Пее се молитва за починалия и се палят свещи на гроба му или в църквата. Направената храна като обредно сварено жито и поръсено с пудра захар, обичайно се дава заедно с домашно приготвен хляб и се предлага на посетителите, които са дошли да изразят съболезнованията си.

Освен тези основни дати, поменът се прави и по време на 3-те Задушници в годината – Месопустна, Архангелова и Петдесетница. След като се кажат молитвите в църквата, поменът обично завършва с преливане на червено вино и вода на гроба на починалия.

Помени и в други култури

В България поменът е свързан по-скоро с религията, но в други култури има подобни традиции и практики в ритуалите на почитане на починалите близки. Например в Китай, на някои китайски празници, като Огнения фестивал на Цин Хуан, хората изгарят картинки на своите близки, за да им покажат, че ги помнят и че са им благодарни за живота, който са им подарили.

Когато някой почива, най-важното нещо е да се уважат желанията му и традициите на неговото семейство. Ако сте близки на човек, който скоро е починал, може да се посъветвате с неговото семейство как да изразите соболезнованията си. Поменът е един от начините да покажете уважение и почит към починалия близък, независимо от това каква е религиозната вяра, която следвате.

 

В тази статия обсъдихме кога се правят помени за починали в българската култура. Традицията на помените е свързана с религията и символизира уважение и почит към починалия близък. Независимо от религиозните традиции и обичаи, които следвате, поменът е един от начините да наложите уважение към починалия и да изразите съболезнованията си към семейството му. Най-важното е да уважавате желанията и традициите на починалия и неговото семейство, за да покажете, че сте с тях и че съпричастни към тяхната загуба.