Защо се обикаля църквата на Великден?

Макар че много хора знаят, че църквите се обикалят на Великден, малцина са наясно с произхода на тази традиция. Тази древна практика изразява погребалната процесия на Христос и е символична форма на поклонение, провеждана в чест на Неговата смърт и Възкресение. Прочетете нататък, за да разберете защо църквата се обикаля както на Разпети петък и Великден и как в това се включва цялото паство.

Значението на обикалянето на църквата на Разпети петък

На Разпети Петък църквата се обикаля в знак на траур. Идеята на този ритуал е богослужението да се извърши извън храма, за да се изрази погребалната процесия за Христос. По този начин всички членове на паството могат да станат съпричастни на евангелските събития, сякаш са техни преки свидетели. По този начин обикалянето на църквата символизира включването на всички в това конкретно богослужение – не само на тези, които са вътре в стените на храма.

Значението на обиколката на църквата в нощта на Великден

Въпреки че обикалянето на църквата има основно значение, свързано със смъртта и скръбта, то също така е свързано с живота и надеждата. Във Великденската нощ богомолците обикалят три пъти църквата, държейки свещи в ръцете си – три е израз на Светата Троица. Този ритуал позволява на членовете на църквата да празнуват възкресението на Исус, като същевременно символично внасят светлина в мрака.

Някои хора се притесняват, ако им угасне свещта по време на обиколката, но нашата проверка показа, че тя е символичен акт чрез който показване източникът на небесна светлина идващ от Исус.

Не се притеснявайте, ако ви угасне свещта – просто вземете нова и продължете сакралната обиколка.

Обиколката около църквите както на Разпети петък, така и в нощта на Великден, носи дълбоко значение, което датира отпреди векове. Тази древна практика служи като израз на скръбта за смъртта на Христос, но също така празнува Неговото възкресение от смъртта в живота – като по този начин обединява всички членове на всяка община по света под един мощен празник! Независимо от начина, по който гледате на това, обикалянето на църквите през тези два значими дни всяка година има огромна духовна стойност, която никога няма да бъде забравена или заменена!