Как се определя датата за Великден?

Великден е един от най-големите християнски празници, с който са свързани много традиции и обичаи. Макар че празнуването на Великден е постоянно с времето, едно нещо, което е останало се променя винаги е неговата дата. Но как се определя датата на Великден? В тази публикация ще надникнем зад кулисите, за да проучим как всяка година се определя точната дата на Великден.

Датата на Великден

Датата на Великден се определя, като се използва комбинация от слънчевия и лунния цикъл, които се основават на Григорианския календар. Великденският празник се пада на различни дати всяка година, като варира от между март,април и май. Това разминаване в датите може да се обясни с две причини: първо, защото не всички месеци имат еднакъв брой дни; и второ, защото на Земята са необходими 365 дни и 6 часа, за да направи едно пълно завъртане около Слънцето (допълнителните 6 часа се събират на всеки 4 години). За да се отчете това несъответствие, на всеки 4 години се въвеждат високосни години, така че календарите ни да съвпадат със слънчевите цикли.

Великден се празнува винаги в Неделя

Великден се е превърнал в обичан и добре познат празник, но тази дата не се основава на действителните астрономически дати на пролетното равноденствие и пълнолунието. Въпреки че Църквата приема 21 март за пролетно равноденствие, то всъщност настъпва между 19 и 22 март в зависимост от часовата зона. В същото време датата на Великден се основава на 19-годишен цикъл, наречен Метонов цикъл, който е измислен от вавилонците преди векове. Това разминаване между църковния и астрономическия календар е интересно да се вземе предвид, когато се разбира защо Великден се мести на различни дати всяка година.

Определянето на точния ден на празнуване на Великден на пръв поглед може да изглежда трудно, но за щастие съществуват определени правила, които правят нещата много по-лесни за всички нас. Като разбираме как лунните и слънчевите цикли играят роля при определянето на това кой ден ще стане наш свещен ден всяка година – заедно с това, че християнската традиция повелява възкресението на Исус също да се случи в Неделя – ние сме в състояние да определим с точност кой ден ще празнуваме всеки пролетен сезон безпогрешно! И макар че могат да се появят някои леки отклонения поради високосни години или други нюанси в нашите календари, все пак можете да сте спокойни, че любимият ви празник винаги ще е в слънчева Неделя! Честит Великден на всички!