Кога е първа пролет 2023 – краят на зимата е близко?

Зимата сякаш се проточва вечно, но съвсем скоро пролетта ще дойде! Но кога официално започва тя? За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме пролетното равноденствие. Това природно явление бележи началото на пролетта и е важен знак за смяната на сезоните. Нека разгледаме по-подробно какво представлява то и кога се случва.

Какво представлява равноденствие?

Равноденствие настъпва два пъти годишно – веднъж през март и веднъж през септември – и отбелязва момента, в който денят и нощта са с еднаква дължина по цялата Земя. Това се случва, защото през тези два периода от годината Слънцето преминава директно над земния екватор, което означава, че различните полукълба получават приблизително еднакво количество слънчева светлина. Освен това тогава наклонът на нашата планета е изравнен спрямо Слънцето, което означава, че нито едно от полукълбата не получава повече или по-малко светлина от обикновено.

Кога ще настъпи пролетта

Но защо това е важно? Ами поради промените в атмосферното налягане, причинени от различното количество слънчева светлина, която попада върху всяко полукълбо през годината, определени сезони настъпват в определено време. Ето защо есента идва след лятото, а зимата следва есента – и защо пролетта следва зимата! Точно така – настъпването на пролетта зависи пряко от това кога настъпва пролетното равноденствие. Така че, ако искате да знаете кога ще се сбъднат мечтите ви за по-топло време, просто отбележете в календара си 20 или 21 март . Тогава дните започват да се удължават и можете да очаквате по-високи температури!

Следващият път, когато някой попита “Кога ще дойде пролетта?”, можете уверено да му кажете, че всичко, което трябва да направи, е да изчака около 21 март , за да се сбъднат желанията му! Идването на пролетта наистина зависи от настъпването на едно-единствено събитие: пролетното равноденствие. Сега нека всички стискаме палци тази зима да свърши по-скоро, отколкото по-късно, за да можем да излезем навън и да се насладим на малко слънце!