Как е името на кръстоската между кон и магаре

Чували ли сте някога за муле или катър? Тези хибриди между коне и магарета съществуват от векове и са първи помощници на хората. Въпреки че двете същества имат много общи черти, между тях има и някои ясни разлики. В тази статия ще се потопим в историята на мулетата и катърите, както и в тяхното поведение и употреба.

Историята на кръстоската между кон и магаре

Разбира се, първо трябва да уточним каква е разликата между двете животни.Катърът е кръстоска при която неговият баща е кон, а майката е магарица, а от друга страна при мулето е точно обратното – бащата е магаре, а майката е кобила.Интересното е мулето има по-голяма прилика с кон, а катърът наподобява повече външността на магаре.

И двете животни са хибриди и съответно не могат да имат поколение – създадени са да бъдат използвани като впрегатни животни, за да помагат пълноценно за тежката селскостопанска работа – като по-разпорстранение са мулетата заради това , че са с по-благ характер и са по-големи от катърите.

Поведенчески разлики между мулетата и катърите

Мулетата обикновено са по-послушни от конете; известно е също така, че те са по-здрави, по-издръжливи, по-сигурни в краката си и по-малко склонни към заболявания от конете. От друга страна, катърите са по-енергични от мулетата, като някои от тях са много темпераментни по природа. И двата хибрида са доста интелигентни същества с невероятна способност да се учат бързо при подходящо обучение могат да бъдат много полезни на хората.

Благословени са с дълголетие

Комбинирането на двата вида води до появата на потомство със забележителни черти, наследени от техните предшественици. Мулетата са известни със своята сила и ловкост, докато катърите притежават отлични умения за ходене в планината и са сравнително спокойни. И двете животни могат да се похвалят със силни крака, огромна издръжливост и най-често с кротък характер – стига да се отнасяме с тях любезно! Освен това мулетата и катърите често надживяват другите коне, като доживяват до тридесет или четиридесет години. Несъмнено тези хибриди могат да се считат за “най-доброто от двата свята”.