Кои са поверията за Баба Марта 2023?

На всеки 1 март българите се събират, за да отпразнуват Баба Марта – празник, който бележи началото на пролетта и края на зимата. На този ден хората си подаряват мартеници. Но защо си ги разменят? Какво друго трябва да правят хората за късмет? Нека се потопим в легендите за Баба Марта 2023 и да изследваме традициите, които го правят толкова специален празник.

Легендата за Баба Марта

Легендата за Баба Марта датира от древни времена. Разказва се, че тя била стара жена, която живеела в планината и имала двама сина. Единият син бил винаги щастлив и безгрижен, докато другият й син бил постоянно намръщен и се оплаквал от всичко. Като решение на проблема тя решила да се жертва, за да могат синовете ѝ да бъдат щастливи завинаги. Тя помолила Бог да отнеме страданията ѝ и се превърнала в силен вятър, наречен Мартеница, който идва всяка година на 1 март, за да донесе пролетта.

Какви са поверията за Баба Марта

Избрали сме Ви следните 4 основни традиции за празника:

  1. Изключително важно е и да поддържате дома си чист и подреден, защото се вярва, че ако не го поддържате, няма да получите късмет за предстоящия сезон.Хората също така окачват червени и бели дрехи или килими пред домовете си, така че когато Баба Марта мине покрай тях, да се засмее на украсата им и по този начин да донесе късмет в живота им.
  2. Друг важен аспект на празнуването на Баба Марта е раздаването на колкото се може повече мартеници, защото се вярва, че колкото повече раздадеш, толкова повече късмет ще получиш в замяна!
  3. Следващата традиция е тази ,която всички знаем – според суеверието човек не трябва да сваля мартениците си, докато не види щъркел – това символизира новото начало и означава, че зимата наистина е свършила! Но знаете ли , че в миналото е имало традиция девойките да слагат мартениците под камък и в зависимост от това колко мравки има по тях – ще разберат дали ще бъде богат техният избранник.
  4. Друга традиция е свързани със закачване на мартеница на цъфнало дръвче – по този начин ще забравим за болестите и нашето здраве ще разцъфти през пролетта

Баба Марта е важен български празник, който се чества на 1 март, за да отбележи началото на пролетта. Той е изпълнен с уникални истории и традиции, които запазват бита и културата живи и ни карат да бъдем заедно като един народ! Празнуването на Баба Марта е не само забавно, но и помага за разпространението на радостта в цяла България всяка година! Затова, ако можете, присъединете се към нас и отпразнувайте този специален празник!