На коя ръка се носят мартениците – какво казва традицията

Всяка година българите се събират на 1 март, за да отпразнуват празника Баба Марта, а с него идва и традицията да се разменят и носят мартеници. Но знаехте ли, че има определени традиции, свързани с носенето на тези символи на късмета? В тази публикация ще ви разкажем за особеностите на носенето на мартеница по време на Баба Марта.

Лява или дясна ръка – ето къде е носят мартениците

Според традицията самотните мъже носят мартениците си на лявата ръка, докато женените трябва да носят своите на дясната. Това се дължи на факта, че в древността лявата ръка се е смятала за по-близка до сърцето – така че е логично тези, които търсят любов или се надяват на успешен брак, да държат мартениците си близо до него.

Никога не я носете преди празника

Друго важно правило е, че никога не трябва да слагате мартеницата си преди 1 март – това се смята за лош късмет! Изчакайте да мине полунощ на 1 март, след което я сложете веднага.

Естествени материали

Ако искате да имате късмет, мартеницата ви трябва да е изработена от естествени материали като вълна. Обикновено те са изтъкани в България с помощта на традиционни техники – така че търсете продукти местно производство, които със сигурност ще ви носят късмет, когато ги носите!

Освен на ръката – ето къде може да се носи

Ако не искате да носите мартеницата на ръката си, другият вариант е да я закачите директно на дреха в областта на гърдите. По този начин тя все пак е достатъчно близо, за да можете да усетите защитните ѝ свойства срещу всяка потенциална вреда, която ви се нанася!

Интересна традиция – само за мъже

И накрая, някога сред мъжете е съществувала традиция да закачат мартениците си на колана си като символ на плодородие и сила. Въпреки че това вече не се практикува толкова често, някои българи все още могат да изберат да го направят, ако искат допълнителна защита през сезона на Баба Марта!

По време на празнуването на Баба Марта всяка година ние си разменяме и носим специални символи, известни като мартеници. Смята се, че те носят късмет и предпазват от евентуална вреда, но има определени традиции, свързани с начина, по който те трябва да се носят през този специален празничен сезон. Като спазвате тези прости правила при носенето на мартеници , ще си гарантирате късмет за цялата година. Най-важното в случая е да запазим българската традиция жива и да я предаваме от поколение на поколение!