Какво се прави на Сирни Заговезни 2023?

Сирни Заговезни е църковен празник, който отбелязва началото на Големия Великденски пост. На този ден има някои неща, които са задължителни за изпълнение, включително палене на големи огньове, ядене на традиционни храни и участие в специални ритуали. Прочетете нататък, за да научите повече за това какво можете да направите, за да отпразнувате Сирни Заговезни подобаващо.

1.Искане на Прошка

Основният обичай на празника е ритуалът за искане на прошка. Той включва по-младите хора да помолят по-възрастните членове на семейството или приятели да им простят за прегрешенията, които може да са направили – волни или неволни. Това е чудесна възможност за семействата и приятелите да укрепят връзките си и да продължат напред с добри намерения и чувство за единство.

2.Прескачане на Огън

Запалването на огньове по време на Сирни Заговзени е традиция от векове. В наши дни е важно да вземете мерки за безопасност, когато решавате къде да запалите огъня си – това трябва да става далеч от сгради, както и от суха растителност, която може лесно да се запали. Тези , които могат е хубаво да прескачот огъня като по традиция това ще им донесе здраве през годината.

3.Традиционни храни

Традиционните храни, които се консумират на Сирни Заговезни, включват основно млечни продукти и яйца като най-честите ястия са баница със сирене, варени яйца , варено жито и разбира се най-важната храна за празника – халвата.Задължително е за празника да има голяма семейна вечеря на която да присъстват всички и да участват заедно в следния най-важен ритуал.

4.Хамкане – емблематичният ритуал за Сирни Заговезни

Най-важният и запомнящ се ритуал по време на Сирни Заговезни е хамкането – това е завързването на парче халва за тавана на стаята с помощта на червен конец. След това всеки член на семейството се опитва да отхапе от него – който успее, ще се смята за късметлия до края на годината!

Винаги това се прави от най-младия член на семейството към по-възрастния. Това е прекрасен обичай, който може да сплоти семейството и да направи вечерта незабравима за всички.

Празнуването на Сирни Заговезни е древна традиция, на която мнозина се наслаждават и днес! Участието в традиционни обичаи, като прощаване на прегрешения, палене на огньове, ядене на традиционни храни и гризенето на халва , създава силна връзка между членовете на семейството и приятелите, като същевременно приветства положителната енергия за предстоящия летен сезон! По този начин ще се подготвите за Големия Великденски пост, който следва!