Тези 2 ястия са задължителни за трапезата на Месни Заговезни 2023!

Месни заговезни е голям църковен празник, който бележи началото на Големия Великденски пост и е известен с това, че е последният ден, в който може да се яде месо и месни продукти. Като част от тази традиция на трапезата трябва да присъстват няколко месни ястия – две от тях са задължителни. Тези ястия са варена кокошка и баница с месо.Нека разгледаме по-отблизо как се приготвят тези традиционни ястия в различните части на страната.

Варена кокошка

Варената кокошка е основно ястие на повечето празненства по време на Месните Заговезни. В някои части на страната тя се приготвя с билки и зеленчуци, докато в други региони може да се сервира с ориз или кускус. То варира и в зависимост от наличните съставки – някои хора добавят подправки като кимион и кориандър, за да му придадат повече аромат, докато други избират нещо по-просто като лимонов сок и чесън. Без значение как се приготвя, това ястие е традиционно за празника и трябва задължително да присъства на празничната трапеза!

Баница с месо

Второто задължително ястие за празника на Месни Заговезни е баницата с месо. Това ястие се приготвя подобно на традиционнта баница със сирене, но просто се добавя и месото като част от нея. В някои краища на страната дори слагат два или три различни вида месо, за да почетат този празничен повод в неговата цялост! Най-популярните меса, използвани в това ястие, са свинско, телешко, пилешко като някои слагат дори и пуешко. Това е класическо ястия за празника като съчетава вкуса на традиционнта българска баница като към нея се добавя и месо – за почитането на празника!

Независимо дали празнувате Месни Заговезни в България или в чужбина, тези две ястия са задължителни за всеки подходящ празник! Варената кокошка и баницата с месо са били основни ястия на този празник в продължение на векове и ще продължат да се радват на тях много поколения напред! Затова не забравяйте да сложите тези две традиционни ястия на трапезата си, за да продължите традицията.

Запазете вкуса към българското – знаете , че няма нищо по-хубаво от него!