Кой е изобретил телевизора – уникалната история на технологията

Телевизорът е една от най-важните технологии, които използваме в ежедневието си. Тя е променила начина, по който хората получават достъп до новини, спорт, филми и развлечения. Но кой я е изобретил и какво е било първото излъчване? Нека се потопим в тази кратка история на телевизията, за да отговорим на тези въпроси.

История на телевизора

Изобретяването на телевизията може да се проследи до двама различни изобретатели – Пол Нипков и Джон Логи Бърд. Нипков изобретява въртящ се диск, който може да заснема изображения през 1884 г., докато Бейрд успява да демонстрира работеща телевизионна система през 1926 г. До 1928 г. Баирд разработва прототип, който включва картина с разделителна способност 30 реда. През 1929 г. той демонстрира в Кралския институт подобрена версия с 60 линии.

Първото предаване

През следващата година се появява първата в света обществена телевизионна станция – BBC Television (която днес е известна като BBC One). Първата програма е излъчена на 2 ноември 1930 г. и включва предаване от вентрилоквист на име Едгар Берген. По-късно същата година се осъществява и предаване на живо от Вашингтон до Ню Йорк. Това е важен етап в развитието на телевизионната технология, тъй като показва колко далеч може да достигне предаването – 210 мили!

Появата на цветна телевизия

Въвеждането на цветната телевизия е друг важен етап за телевизионната технология; CBS дебютира със своите цветни приемници през 1951 г. и скоро след това започва да излъчва цветни предавания (първото предаване е “Премиера”). Оттогава насам се появиха кабелни мрежи и цифровото излъчване стана обичайно, което направи още повече съдържание достъпно за зрителите по целия свят.

Телевизията измина дълъг път от своето начало – от обикновени черно-бели изображения до пълноцветни предавания с висока разделителна способност и възможност за съраунд звук! Тази невероятна еволюция дължим на двама всеотдайни изобретатели – Пол Нипков и Джон Логи Бейрд, както и на всички, които са работили неуморно през годините, за да ни предоставят тази невероятна технология, която използваме всеки ден!