Кой е измислил съвременната родилна поза?

Модерната поза за раждане, известна още като полуседнало или клекнало положение, се е превърнала в популярен избор за раждане за много бъдещи майки. Но кой всъщност е измислил тази поза? И защо и кога е била въведена? Нека разгледаме историята на акушерството и позите за раждане, използвани през времето.

История на акушерството

Терминът “акушерка” датира от Средновековието, когато са ги наричали “мъдри жени”, които не само са помагали при раждането на бебета, но и са действали като лечителки. През 1617 г. един френски лекар на име Жак Гилемо написва книга за акушерството, която допринася за признаването на тази професия. До XIX в. акушерките стават високо уважавани професионалисти и раждат повечето бебета в Европа и Северна Америка.

Съвременна поза при раждане

През 1927 г. германският акушер д-р Роберт Ауербах публикува книга, наречена Das Kindbett, в която описва своите изследвания, свързани с използването на съвременни родилни пози, като клякане и коленичене. Ауербах вярва, че тези пози ще помогнат за намаляване на родилните болки, ще улеснят раждането както за майката, така и за бебето, и ще съкратят времето за раждане с до 50 %. До 1960 г. повечето европейски болници са възприели тези пози за естествено раждане по време на раждането.

Видове родилни пози

Днес има няколко вида родилни пози, използвани при естественото раждане, включително стоене или ходене, коленичене на четири крака (поза “котка”), полулегнало положение с крака, подпрени в стремена (поза “литомия”), седнало положение с изправени колене (поза “полуседнал”) или изправено положение с клекнали крака (поза “клек”). Всяка позиция може да помогне за осигуряване на комфорт по време на раждането, като позволи на гравитацията да помогне за изтласкването на бебето надолу през родилния канал. Важно е бъдещите майки да обсъдят възможностите за раждане с лекаря или акушерката си, за да определят коя позиция е най-подходяща за тях.

Независимо от това какъв тип родилна поза ще изберете за раждането си, важно е да сте информирани за избора си, за да можете да вземете информирано решение, което е най-добро за вас и вашето бебе. Съвременната родилна поза е въведена за първи път от д-р Робърт Ауербах през 1927 г. и оттогава се е превърнала в един от най-популярните избори сред бъдещите майки поради ползите от нея за намаляване на родилните болки, улесняване на раждането както за майката, така и за бебето и съкращаване на времето за раждане. Обсъждането на възможностите за раждане с вашия лекар или акушерка ще ви помогне да решите кой тип поза ще ви осигури комфорт по време на раждането.