Най-високата столица в Европа – научете нейната история

Знаете ли, че най-високо разположената столица в Европа се намира в малка държава, разположена между Франция и Испания? Тази малка страна е Андора, а столицата ѝ Андора ла Веля се намира на 1023 метра надморска височина. В тази публикация ще проучим защо столицата на Андора има това отличие и какво прави тази малка държава толкова уникална.

Андора ла Веля – най-високата столица в Европа

Причината за високата надморска височина на Андора ла Веля се дължи на местоположението ѝ в Пиренейските планини. Тези планини образуват естествена граница между Франция и Испания и се простират на близо 500 км. Във вътрешността на планинската верига се намира Андора – малка държава с площ от едва 468 кв. км (181 кв. мили). Тя е независима държава от 1278 г., когато е основана като съвместно княжество между епископа на Ургел в Каталония, Испания, и френския граф на Фоа.

Едва през 1993 г. Андора окончателно приема собствена конституция и се обявява за независима държава. Въпреки че нямат собствена постоянна армия или флот, те все още са част от НАТО и ООН. Въпреки че е толкова малка страна – само с около 77 хил. жители – Андора е постигнала значителни икономически успехи; благодарение на процъфтяващата си туристическа индустрия тя се радва на един от най-високите стандарти на живот в цяла Европа.

Освен че е дом на най-високо разположената столица в Европа, Андора е известна и със зашеметяващата си природна красота. Нейният планински пейзаж е изпълнен с буйни гори, девствени езера, зашеметяващи каньони и живописни долини, осеяни с китни селца. През зимните месеци ски курортите привличат посетители от цял свят, а през летните месеци туристите се стичат към региона заради многобройните пътеки, които се извиват през спиращи дъха пейзажи. Без значение кое време на годината е, в Андора винаги се случва нещо вълнуващо!

Ако търсите вълнуваща нова дестинация или просто искате да изпитате живота на по-голяма надморска височина от обичайното, непременно помислете за посещение на Андора ла Вела! Със своите величествени планински пейзажи и уникално културно наследство тази малка европейска държава предлага по нещо за всеки – както за любителите на приключения на открито, така и за любителите на историята! Така че не чакайте повече, а открийте защо Андора Ла Вела днес претендира за най-високо разположената столица в Европа!