Уилям Уолъс – шотландският цар Ивайло

Уилям Уолъс е един от най-известните шотландски патриоти. Той се бори срещу английското владичество в края на XIII в. и се превръща в символ на шотландската независимост. Мнозина се възхищават на храбростта му в битката и непоколебимата му отдаденост на свободата и оттогава той се превръща в емблематична фигура в шотландската история. Но кой всъщност е бил Уилям Уолъс? Нека да разгледаме живота и наследството му наподобяващо това на българския цар Ивайло.

Ранният живот на Уилям Уолъс

Уилям Уолъс е роден около 1270 г. в Елдерсли, Ренфрюшир, Шотландия. Той е син на сър Малкълм Уолъс и Маргарет Крауфърд, и двамата членове на дребното благородничество. Малко се знае за възпитанието и ранния му живот, но се смята, че получава добро образование и се обучава като рицар в ранна възраст.

Борбата на Уолъс срещу английската корона

Когато през 1296 г. английският крал Едуард I нахлува в Шотландия, Уолъс решава да отвърне на удара и да поведе атака срещу тази чужда сила. Той повежда малка група войници срещу много по-големи английски сили и постига няколко забележителни победи на бойното поле. Това привлича вниманието на Робърт Брус, крал на Шотландия, който назначава Уйлям за настойник на шотландското кралство, докато се възстановява от болест. След завръщането на Брус на власт Уолъс продължава да се бори за независимостта на Шотландия, докато през 1305 г. е предаден от друг шотландец и предаден на силите на Едуард I.

Едуард I го изправя пред съд за държавна измяна, където е признат за виновен и екзекутиран чрез обесване, рисуване и разквартируване през август 1305 г. на пазарния площад Смитфийлд в Лондон.

Уилям Уолъс завинаги ще остане важна фигура в шотландската история заради непоколебимия му стремеж към свобода от английското владичество през Средновековието. Въпреки че е бил значително по-многоброен от опитни воини от мощните британски армии, той все пак успява да постигне забележителни победи в много случаи само с малка група войници до себе си. Въпреки че в крайна сметка го сполетява трагедия, неговата смелост и всеотдайност остават живи като вдъхновение за бъдещите поколения, които търсят справедливост с мирни средства или смели действия като тези, извършени от самия този непокорен шотландец – Уилям Уолъс.