Как се нарича велосипед за двама?

В света на транспорта има превозно средство, което пленява въображението на хората още от създаването си в края на XIX век. То се нарича тандемен велосипед, но може би го познавате под друго име – Double Dutch. Независимо дали сте опитен велосипедист, или тепърва започвате, запознаването с този велосипед за двама души може да ви даде представа за това как хората са пътували заедно в продължение на повече от век.

Какво представлява тандемният велосипед?

Велосипедът тандем е точно това, което звучи; това е велосипед, предназначен за двама велосипедисти едновременно. Предният ездач седи на капитанската седалка, а задният – на седалката на водача. Той не трябва да върти педалите, а разчита на партньора си да го придвижи напред. Докато някои тандеми са предназначени за състезателни цели и имат и двете седалки с педали, повечето са предназначени за развлекателна употреба и имат само един комплект педали, свързан с предното колело. Това позволява и на двамата водачи да се наслаждават на пътуването, без да се налага да вършат цялата работа сами.

История на тандемните велосипеди

Първият патент за велосипед тип “тандем” е подаден през 1884 г. от Уилям Ван Анден и Джон Муърс от Ню Йорк. Тяхната конструкция включва два комплекта педали, свързани с едно голямо колело, което позволява на двамата велосипедисти да въртят педалите едновременно и да удвоят производителността си. От този момент нататък тандемите започват да се появяват из цяла Европа и Северна Америка, тъй като стават популярни сред двойките, които търсят приятен начин да се придвижват заедно из града. Днес тандемите все още са популярни сред велосипедистите, които искат да споделят приключението с някой друг, без да се налага да се редуват да въртят педалите или да карат отделни велосипеди.

Употреба на велосипеди тандем

Велосипедите тандем могат да се използват за всички цели, за които бихте използвали велосипед с един водач! Те са чудесни за пътуване на дълги разстояния, тъй като изискват по-малко усилия, отколкото при самостоятелно каране (особено ако си поделяте педалите). Те са и чудесни превозни средства за пътуване, защото лесно се вместват в тесни улици и тротоари, като същевременно осигуряват достатъчно място за вашите вещи или дори пътници! И накрая, те са чудесни машини за упражнения, тъй като и двамата водачи получават еднакво количество физическа активност, като същевременно се наслаждават на компанията си по време на пътуването!

Заключение

Без значение какво е нивото ви на опит в колоезденето, тандемните велосипеди могат да осигурят часове на забавление и приключения, когато са споделени с някой специален човек. Независимо дали го изкарвате на дълги обиколки или го използвате като ежедневно превозно средство за придвижване, тези велосипеди за двама души предлагат нещо уникално, което никой друг вид транспорт не може да ви даде – възможността да споделите пътуването си с някой друг! Така че защо да не се качите на борда още днес? Откритият път ви очаква!