5 съвета как да пречистим черния дроб след обилно пиене на алкохол

Злоупотребата с алкохол е сериозен проблем и може да има дългосрочни последици за здравето, ако не се лекува. Един от най-често срещаните ефекти на тежкото пиене е увреждането на черния дроб. За щастие има прости стъпки, които всеки може да предприеме, за да прочисти черния си дроб след тежко пиене и да намали до минимум трайните увреждания. Нека разгледаме пет съвета за прочистване на черния дроб след консумация на твърде много алкохол.

1. Пийте много вода

Дехидратацията е един от най-честите странични ефекти от консумацията на твърде много алкохол, затова е важно да приемате много течности, когато се опитвате да се детоксикирате от тежко пиене. Това ще ви помогне да изхвърлите токсините от организма си и да поддържате правилното функциониране на органите си. Уверете се, че пиете поне 8-10 чаши вода на ден, докато се детоксикирате от алкохола

2. Редовни физически упражнения

Упражненията играят важна роля в подпомагането на детоксикацията на организма, особено когато става въпрос за прочистване на черния дроб след тежко пиене. Изпотяването помага за изхвърлянето на токсините от тялото ви и стимулира правилното кръвообращение в органите, което помага за възстановяването на баланса в системата ви. По време на детоксикацията се стремете към 30 или повече минути упражнения всеки ден – това може да включва ходене, тичане, каране на колело или плуване – просто се движете!

3. Здравословна диета

Здравословната диета, пълна с плодове и зеленчуци, е друг ключов компонент за прочистване на черния дроб след обилно пиене. Плодове като ябълки, портокали, грейпфрути и лимони са чудесни източници на антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата и възстановяването на увредените клетки в черния дроб, причинени от употребата на алкохол (AUD). Освен това консумирането на храни с високо съдържание на фибри, като овесени ядки, бобови растения и пълнозърнести храни, също ще ви помогне да изчистите тялото си от всички остатъчни токсини от прекомерното пиене

4. Приемайте хранителни добавки

Въпреки че здравословното хранене трябва да е достатъчно, за да осигури всички хранителни вещества, необходими за правилната детоксикация, приемането на допълнителни хранителни добавки също може да е от полза при прочистването на черния дроб след обилно пиене. Екстрактът от магарешки бодил се използва от векове като билково средство за AUD, тъй като съдържа силимарин – съединение, за което се смята, че има антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване от увреждане на клетките, причинено от прекомерната консумация на алкохол. Други добавки, като SAM-e (S-аденозилметионин) или NAC (N-ацетилцистеин), също могат да бъдат полезни при лечението на AUD; най-добре е обаче да се консултирате с лекар, преди да приемате каквато и да е добавка, ако имате някакви основни заболявания или алергии, които могат да предизвикат усложнения по време на детоксикацията от злоупотреба с алкохол (AUD)

5. Достатъчно сън

И накрая, пълноценният сън през нощта е от съществено значение за правилното пречистване на организма след тежки пиянски сесии поради мощната му способност да намалява възпалението и да регулира хормони като кортизол – “хормонът на стреса”, отговорен за желанието за алкохол, свързано с AUD като алкохолизъм или разстройство, причинено от прекомерна употреба на алкохол (BUD). Стремете се към 7-9 часа на нощ по време на детоксикация от алкохолни заболявания; това ще даде на тялото ви достатъчно време да си почине и да се възстанови, за да може да функционира оптимално по време на периода на детоксикация след тежки пиянски сесии.

С тези пет съвета за прочистване на черния дроб след прекомерно пиене всеки, който се бори с алкохолна зависимост, може да започне пътя си към постигане на трезвеност, като същевременно сведе до минимум трайните увреждания, причинени от годините на нездравословни навици, свързани с употребата на алкохол (AUD). Не забравяйте, че правилната хидратация чрез прием на вода, съчетана с физическа активност, здравословно хранене, хранителни добавки, съчетани с достатъчно спокоен сън, са основни компоненти при опитите за успешно постигане на дългосрочна трезвеност. Като следвате тези съвети , ще сте на път да се изчистите напълно от годините на нездравословно отдаване на прекомерни количества алкохол.

Успех !