6 съвета за бързо и здравословно израстване на косата

Всеки иска да има дълга и буйна коса, но реалността е такава, че отглеждането на косата изисква време, търпение и усилия. Ако търсите съвети за това как да израсне косата ви бързо и здравословно, сте попаднали на правилното място. Макар че няма магическо решение за това как да накарате косата си да порасне за една нощ, има няколко неща, които можете да направите, за да насърчите здравословния растеж.

6 съвета как да имате повече коса

1. Подстригвайте се редовно

Това може да изглежда нелогично, но редовното подстригване е едно от най-добрите неща, които можете да направите, ако се опитвате да отгледате косата си. Защо? Защото разцепените краища могат да се придвижат нагоре по ствола на косъма, което води до накъсване и забавяне на растежа. Подстригването на всеки 6-8 седмици ще ви помогне да се отървете от цъфтящите краища и ще помогне на косата ви да изглежда и да се чувства по-здрава като цяло.

2. Инвестирайте в качествен шампоан и балсам

Когато става въпрос за грижа за косата, инвестирането в качествени продукти е от голямо значение. Не всички шампоани и балсами са еднакви – някои от тях са специално разработени, за да подхранват и укрепват косата, като ѝ помагат да расте по-дълго и по-здрава. Търсете продукти, които съдържат съставки като биотин, кератин или колаген – всички те насърчават растежа на косата – и избягвайте тези, които съдържат агресивни химикали или сулфати, тъй като те могат да отнемат влагата и да доведат до накъсване.

3. Използвайте топлина пестеливо

Топлинните инструменти за оформяне на косата, като сешоари, преси за коса и маша за къдрене, са чудесни за постигане на определени стилове, но те могат да бъдат вредни за косата, ако се използват твърде често или неправилно. Когато оформяте косата си с топлина, винаги използвайте спрей за защита от топлина и се старайте да поддържате умерена температура (не по-висока от 350 градуса по Фаренхайт). А когато можете, оставяйте косата си да изсъхне на въздух, вместо да използвате топлинни инструменти.

4. Масажирайте редовно скалпа си

Масажът на скалпа е невероятно усещане, а освен това е чудесен за стимулиране на растежа на косата. Как действа? Масажът увеличава притока на кръв към скалпа, което от своя страна стимулира фоликулите и насърчава растежа. Смята се, че той също така помага да се сведе до минимум стресът – който е свързан с по-бавния растеж на косата – така че това е печелившо за всички! Можете да си правите масаж на скалпа с пръсти или да инвестирате в уред за масаж на скалпа. Правете го в продължение на 5 минути всеки ден или всеки втори ден за най-добри резултати.

5. Хранете се здравословно

Това, което ядете, има пряко въздействие върху здравето на косата ви – точно както и на останалата част от тялото ви! Консумирането на много протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини спомага за здравословен растеж, докато преработените храни, пълни със захар и нездравословни мазнини, могат да доведат до накъсване и забавяне на растежа. Затова се уверете, че приемате много богати на хранителни вещества храни, ако искате дълги и силни кичури!

6. Спете достатъчно

Сънят играе важна роля за цялостното здраве – включително за здравето на косата ви! Когато не спите достатъчно , това повишава нивата на хормона на стреса кортизол в организма, което може да доведе до възпаления. Това възпаление може да попречи на нормалния цикъл на растеж на косата , което води до по-бавен растеж или дори до временно опадане. Затова се стремете да спите по 7-9 часа на нощ за оптимално здраве на косата

Извод

Грижата за косата изисква време, търпение и усилия, но следването на тези съвети ще ви помогне да видите забележими резултати както по отношение на дължината, така и по отношение на цялостното здраве. Все пак имайте предвид, че косата на всеки човек е различна, така че това, което работи за един човек, може да не работи толкова добре за друг. Експериментирайте с различни методи, за да откриете това, което работи най-добре за вас!