Кои са 5-те най-известни фараони на Древен Египет?

Древен Египет е известен с многобройни фараони, които управляват страната в продължение на хилядолетия. Те имат голямо значение за египетската и световната история. В тази статия ще изброим топ 5 на най-известните фараони на Древна Египет.

Класация на най-известните фараони в Древен Египет

  1. Рамзес II – Познат като Рамзес Велики, той е бил фараон на Новото царство и е владял в периода от 1279 г. пр. Хр. до 1213 г. пр. Хр. В това време той е успял да осигури голяма стабилност в държавата и да я направи една от най-мощните в света. Рамзес II също така е известен с красивите си храмове и статуи, включително и Големият Храм на Амон в Луксор и храмовете в Абу Симбел.
  2. Тутанкамон – Той е бил един от последните фараони на Древен Египет и е владял в периода от 1332 г. пр. Хр. до 1323 г. пр. Хр. Познат е също така като Крал Тут и е най-известен с това, че неговата гробница е била открита непокътната през 1922 г. Това се е превърнало в едно от най-значимите открития в историята на археологията, което ни дава представа за живота на египетските фараони.
  3. Хеопс – Той е бил фараон на Египет през 26-ти век пр. Хр. Той е най- известен с построяването на Гизската пирамида, която е една от Седемте световни чудеса.
  4. Хатшепсут – Тя е била първата жена-фараон в историята на Египет и е владяла в периода от 1479 г. пр. Хр. до 1458 г. пр. Хр. Известна е с много успехи във високо политическо и стопанско ниво. Тя обаче е била порочена в някои исторически документи и паметници.
  5. Аменхотеп III – Той е владял Египет през 14-ти век пр. Хр. Той е известен с построяването на Големият Храм на Амон в Луксор и също така е известен като един от първите фараони в историята, който е обявил монотеистично култа на Амон.

Най-известните фараони на Древен Египет свидетелстват за богатото минало на египетската цивилизация. Те не само са оставили завещанията си в много храмове и пирамиди, но и са влияели на културата и историята на света. Рамзес II, Тутанкамон, Хеопс, Хатшепсут и Аменхотеп III – те са само малка част от египетските фараони, но са оставили много открития, които ще продължат да се изучават и да насърчават любопитството на хората в бъдеще.