Какво се прави на Петровден?

Петровден е един от най-очакваните християнски празници през лятото. Свети Петър е един от най-уважаваните светци в България и затова празнуването на този ден е много важно за мнозина. На 29-и юни всяка година, цялата страна се вълнува от тази традиционна празнична дата.

Какви са традициите за Петровден

  • Най-ревностните християни спазват 2-седмичен пост преди празника. Този пост е доста строг и забранява употребата на месо и млечни продукти. Много се готвят леки зеленчукови ястия, като тиквеник или зелник.
  • Празникът на Петровден е свързан с много обичаи и традиции. Само на този ден се коли най-младото пиле от стопанина, което се яде на празничната трапеза.
  • Празничната трапеза включва много вкусни ястия, като бял мъж – бито прясно сирене пържено с брашно, петровско пиле, баница с масло, тиквеник, прясна обредна пита. Те символизират благополучие, здраве и късмет.
  • Починате на свети Петър – Това представлява молитва към Бог за здраве, сила и берекет. Славата на свети Петър е съчетание на духовност, вяра, традиции и обичаи. Много села в България имат обществени мероприятия по случай на празника, посветени на свети Петър. Хората се радват на забавни игри и танци, народна музика.

Празникът на Петровден е много важен за мнозина в България и това не е случайно. Християнската традиция, символиката и обрядите, свързани с празника, могат да разкрият много за културното наследство на България. Всеки, независимо от религията или културата си, може да се възползва от възможността да открие тези традиции и да се наслади на богатството на българската кухня и култура.