Кои имена имат имен ден на Гергьовден?

Гергьовден е един от най-важните дати в календара на българската православна църква и е известен с това, че има много именици на този ден. Ако сте запознати с българските традиции, вероятно сте чували за празника на Свети Георги. Той е един от най-почитаните християнски светци. Сега ще ви представим кои имена честват на Гергьовден и какво значене имат, както и малко повече информация за живота на Свети Георги.

Кои имена празнуват на 6 май

На Гергьовден имен ден честват мъжете с имена като:

  • Георги,Георгина, Гергана,Гана, Ганка, Ганчо, Ганя, Генко, Генчо, Гергин, Гергина, Гинка, Гиньo, Гиргин, Гиргинa, Гошо, Гюрo, Гюро, Жорж, Жоро, Йoргo.
  • Името Георги произлиза от гръцкото име “Георгиос”, което означава “земеделец” или “работник на земята”. Това име е много популярно в българската култура и често се използва, както и множество негови производни.

Историята на светият именик – Свети Георги

Свети Георги е християнски светец, който живял през III век. Той бил римски войник, който отказал да поклони на идолите и в името на своята вяра бил измъчван и убит. По легенда, Свети Георги спасил принцеса от дракон, който я отвлякал. Това е станало символ на битката между доброто и злото, която Свети Георги свършил.

Св. Георги е познат с прозвищата “драгоценният победител” и “мъченикът”. Той е покровител на кралете, войниците, рибарите и фермерите. Често се молят към него за защита и успех в живота. Много е има места в България, където се чества този празник на Свети Георги и множество суеверия и традиции свързани с него.

Както можете да видите, Гергьовден е много специален и важен ден в България. На този ден се честват множество имена, които произхождат от името на християнския светец Свети Георги.Гергьовден е един от най-специалните и красиви празници в България, и със сигурност се наслаждаваме на традициите, които го заобикалят и обогатяват българската култура.