Какво не се прави на Гергьовден 2023?

Гергьовден е един от най-големите християнски празници. Той се отбелязва на 6-и май всеки година в България и е свързан с множество традиции и вярвания. Въпреки че този празник е добра възможност да зарадваме приятелите и семейството, има много неща, които не трябва да правим на Гергьовден. Така че ако искате да удовлетворите Бога и да избегнете злото, ето кои са нещата, които не трябва да правите на този светъл ден.

Не се правете на зли и на лоши

Гергьовден е ден за доброта и защита от злото. Затова е много важно да бъдете добри и да се стараете да не наранявате хората около вас. По този начин ще се доближите до Бог и ще получите силата да противостоите на злото.

Не яжте на закрито

Традиционно на Гергьовден се отбелязва “смяна на времето” – традиционно на този ден се правели дълги трапези на които са присъствали всички хора от населеното място. Има стара традиция при която е хубаво да се храните на открито – ако имате възможност.

Не яжте друго месо освен агнешко

Гергьовден е почитан като ден на овчаря Трябва да се избягва яденето на друго месо освен агнешкото на този светъл ден, за да се получи пълната му празнична сила. Избягвайте да ядете пушено, солено и сладко, а се опитайте да консумирате повече пролетни храни комбинирани с агнешко месо.

Не режете косата си

Традицията казва, че на Гергьовден не трябва да се реже косата си, тъй като това би могло да влоши здравето. Тъй като празникът е свързан и с жените, те са облагодетелствани от още една традиция – да се къпят във вода, което е повярвано, че ще ги укрепи и ще им даде красота през цялата година.

Не работете в земята

Гергьовден е денят, когато пролетта вече идва с пълната си сила. Затова на този ден е важно да се отдадете на духовна и психична хармония, а не да работите в земята. Препоръчва се да отидете на разходка в природата, да посетите манастир или да просто се отдадете на спокойствие у дома.

Гергьовден е ден, посветен на множество традиции и вярвания. Той е много важен за българите и носи заряд от позитивна енергия и възможности за духовно развитие. Но, за да се възползвате максимално от този празник, е важно да избягвате определени неща. Не забравяйте, че духовното благополучие е класирано най-високо, затова отдайте си време да се почувствате по-близо до Бог и себе си.