Забравените български обичаи за Гергьовден

Гергьовден е един от най-важните празници в България, честван както от християните, така и от мюсюлманите. Той е свързан със свети Георги, който е известен като защитник на нивите и стадата. В тази статия ще ви запознаем с най-важните позабравени обичаи, свързани с този празник и ще разкажем повече за техните символи и значението им.

Замесване на обредните хлябове

Това е един от най-старите и важни обичаи за Гергьовден, който има за цел да благослови бита и да осигури плодородие на почвата. Обредните хлябове се замесват от чисто брашно, вода и малко мая, а някои домакини добавят и други съставки, за да придадат на тестото по-силна енергия. След като се замесят, хлябовете се изпичат върху камъни или в пещ.

Закачване със зеленина

Друг важен обичай за Гергьовден е закачването на вратите и прозорците с гирлянди от зеленина – чимшир, дивесил, коприва и др. Тези растения имат за цел да запазят дома от болести, лоши духове и зли енергии и да го направят по-плодороден.

Първото обредно доене

На Гергьовден е установен обичаят за първото обредно доене на овца. Този обряд има за цел да благослови стадото и да осигури много мляко за кравата до края на годината. С този обряд в България свързват и появата на лятните пасища, заради които този период от годината е толкова важен за стадата.

Обхождане на нивите

На Гергьовден е установен и обредът на заряването на яйца. Това е символ на произхода на света и победата на светлината над мрака. По стара българска традиция, стопанинът обхожда нивите и зарява в центъра яйцата от черупките на първото червено великденско яйце. Счита се, че това ще осигури добра реколта през цялата година.

Гергьовден е един от най-важните празници в България, който е свързан със свети Георги. Обичаите, свързани с този празник, имат за цел да благословят бита, да осигурят плодородие на почвата и да защитят домовете от зли духове и болести. В тази статия ви запознахме с най-важните от тях – замесването на обредните хлябове, закачването със зеленина, първото обредно доене на овца, заряването на яйца и празниците на св. Георги, като разказахме и за техните символи и значението им. Надяваме се тази статия да ви бъде полезна и да ви насърчи да отпразнувате този важен празник, за да се възползвате от благата, които той може да осигури.