Къде се намира най-голямата катедрала в Европа?

Ако сте посетили или планирате да посетите Рим, най-вероятно сте наясно с едно от най-важните места за католическата църква – катедралата Свети Петър във Ватикана. Тя е едно от най-вълнуващите места, посетени от милиони туристи всяка година. Но знаете ли, че това е най-голямата катедрала в Европа? В тази статия ще ви разкажем повече за нея – кога е построена, с каква големина е и колко най-много хора могат да се съберат в нея по време на богослужение.

Кога е построена катедралата

Катедралата Свети Петър във Ватикана е построена през 1506 г. по поръчка на папа Юлий II и е била завършена през 1615 г. Тя е посветена на апостола Петър, който е споменат в Библията като един от основателите на Християнската църква. Катедралата се намира на мястото, където се вярва, че Петър е бил разпънат и погребан, и по този начин тя е едно от най-важните и свети места за католическата църква.

Размери на катедралата

Катедралата Свети Петър във Ватикана е най-голямата катедрала в света и е с дължина от 186 метра и височина на купола от 136 метра. Въпреки че вътрешността е и разкошна, тя е и много голяма. На площ от над 15,160 кв. метра може да се съберат до 60,000 души. Вътрешността на катедралата представлява творение на множество майстори в периода между 16-ти и 17-ти век. Катедралата е изцяло изградена от мрамор, има много украси и известни произведения на изкуството, като статуята на Мойзея от Микеланджело, и живописни творби на Рафаело, Бернини, и други.

Катедралата Свети Петър във Ватикана отговаря на всички изисквания, за да бъде катедрала – тя е главна катедрала на римокатолическата църква, където римският папа провежда своите богослужения и професионални антифони, както и където висока духовна власт се среща за събрания. Най-голямото богослужение, което се провежда в катедралата, е Църковният конклав – събрание на кардинализа избора на нов папа. В тази масова помещение, където се провеждат свети мотивации, има достатъчно място за да приеме най-малко 60,000 души.

Туристи

Катедралата Свети Петър във Ватикана е не само важна местоположение за католическата църква, тя е и един невероятен туристически атракцион. Туристите от цял свят се наслаждават на сърцераздирателната красота на мястото и благоговейно посещават този свети храм на религията и духовността. Кленбентите от портиката на катедралата Свети Петър във Ватикана водят до площадът със същото име, който виждат най-вероятно на телевизията по време на следене на събитията във римокатолическа църква. Този площад носещ също името на Свети Петър е емблематично за вярващите място, където имат възможност да чуят папата на живо.

Катедралата Свети Петър във Ватикана е един от най-забележителните катедрали в света и мястото, където всеки може да се наслади на великолепното изкуство и богата история на римокатолическата църква. Тя е невероятен катедрален комплекс, който е свързан не само с религиозни, но и с парадни мероприятия. Затова не пропускайте да посетите катедралата Свети Петър във Ватикана, когато сте в Рим – ще се възхищавате на красивото и винаги се връщайте сякаш за първи път!