Кога не се пере?

В България съществуват някои традиции, които днес може да предизвикат любопитство. Едната от тях е, че в определени дни, хората не перат дрехите си, поради различни причини. Макар да не изхожда от християнската църква, тя е присъща за нашите традиции. В този блог ще ви разкажем на кои дни се приема да не перете дрехите.

Некръстени дни – от Коледа до Йордановден

Традицията да не се перат дрехи в този период е много стара. Днес това важи за т. нар. “Некръстени дни”, които са дните между Коледа и Йордановден. Тези дни са известни и като „Междуцарствени дни“, когато се вярва, че светът е между две царства, това на злото и доброто. По традиция, трябва да запазите дрехите си неизмити и неизпраните. Това има за цел да защити вашето семейство от зли духове, които се смятат за по-активни в този период.

Велики Четвъртък

Велики Четвъртък е още един ден, противоречащ на нашето обичайно пране. Той е преди Разпети Петък и е свързан с Последната вечеря на Христос с учениците, когато Той им казва, че един от тях ще Го предаде. В този ден, е забранено да се пере дрехи, за да се избегне действието на злите духове. Това е поради това, че в този ден Сатана е мощен и може да навреди на хората, които неправилно се държат.

Спасовден или Възнесение Господне

Спасовден е така наречен “малкият Великден”. Той е празнуван точно 40 дни след Великден и комбинира земните земеделски празници с християнските. На този ден е забранено да се перат дрехи (или поне дрехите на жените). Според една легенда, това се прави, за да се запази мръсната вода от прането, която може да замърси земеделските площи и да развали културите. Въпреки това, има и други легенди, които твърдят, че този забрана произхожда от Първия Християнски събор в Никея. Като малък Великден тази традиция най-вероятно е продължение на тази от големият празник.

Надяваме се, че ви е интересна тази малко позната страна на българската култура и традиции. Внесете малко усет за тези дати и ако знаете някой, който не пере дрехите си, може би сега ще знаете защо. Нека запазим традициите на нашата земя и да научим повече за тях. А сега, моля, простете ни, трябва да спрем да пишем и да си перем дрехите!