Какво е Помана – помен преживе в Северозападна България

В Северозападната част на България има един страхотен обичай, който продължава да се практикува до днес. Той се нарича “помана – помен преживе” и се провежда в знак на уважение и предание от самотните възрастни хора . Сега ще ви разкажем повече за тази традиция и как тя се практикува.

Какво е помана

Идеята зад “помана – помен преживе” е да се уверим, че починалите хора ще получат уважението, което заслужават, дори ако нямат деца или близки, които да извършат този обред. Традицията се провежда в близост до воден източник и се представя като празнична трапеза, посветена на починали роднини и близки.

В трапезата се сервират традиционни български ястия. Гостите на трапезата са местните жители и всеки, който желае, може да се присъедини. След като се хапне, гостите получават ризи, панталони или други дрехи, като това е символ на спомен за починалите и възможна защита от злото за тези, които са присъствали на трапезата.

Първата документирана помана

Историците твърдят, че тази традиция е съхранена от тракийските времена. Първият запазен обред на “помана – помен преживе” е от 1830 година, когато дедо Димчо извършва този обред и завещава целия си имот на съселяните си, за да има за него и на оня свят.

Тези, които организират “помана – помен преживе”, казват, че това е начин да се плати дълг към починалите и да се спомни за тях. Традицията показва, че в България се уважава и спомня за роднините и приятелите, които вече не са с нас.

“Помана – помен преживе” е традиция, която се практикува в Северозападна България и има за цел да уважи починалите роднини и приятели. Той дава възможност за споделяне на традиционни български ястия и дрехи, като символ на спомен за тези, които вече не са с нас. Тази традиция е съхранена от тракийските времена и продължава да живее в сърцата на хората в Северозападна България.