Коя е най-малката държава в Африка

Африка е един от най-големите континенти в света. Съставен е от 54 държави, общата му площ е 30,37 милиона квадратни километра, а населението му е над 1,3 милиарда души. В този разнообразен континент има държави с различни размери и брой жители. Тук ще разгледаме най-малката държава в Африка и интересните факти около нея.

Най-малката по население

Най-малката държава в Африка по население е Свазиленд. Тя е държава на югозападния край на континента, на границата между ЮАР и Мозамбик. С нейните малко над 1,1 милиона души, Свазиленд е известен с високата си заболеваемост от СПИН, която е причина за отрицателния прираст на населението. Независимата държава Свазиленд е разграничена с резерват „Кралската крепост на лъва”, където има много животински видове.

Най-малката по територия

Ако погледнем към територията, най-малката държава в Африка е Сейшелите. Островна държава, която е на север от Мадагаскар, заема само 459 квадратни километра, въпреки че се състои от цели 160 острова. Само 33 от тях обаче са обитаеми. Островите се делят на няколко групи :

  • вътрешни
  • северни коралови
  • южни коралови
  • Амиранти
  • Фалкуар
  • Алдабра

Те са известни с богатството на растителни и животински видове, като са дом на много градински растения и изключително рядки животни.

Важно е да се спомене, че в Африка има много малки държави, които се отличават с уникални и достойни за посещение места, градове и природни забележителности. Например, държавата Лесото която е изцяло обгърната от огромното каменно плато на Южна Африка. Тази държава предлага невероятни гледки на планината Малутито и ледениките в границите й.

В Тунис има дълбоко усет на ислям. Известен като средиземноморският съкровищен дворец, град Джерба е един от туристическите центрове. Националният парк Нгоро Нгоро, разположен в Танзания е също едно от най-съществените места в Африка. Паркът е дом на над 25,000 животински вида и предлага изключителни гледки на лъвове, слонове, горили и много други.

В заключение, най-малката държава в Африка е Сейшелите, която обхваща само 459 квадратни километра, въпреки че е съставена от много острови. Африка обаче предлага много други малки държави, които са известни с градове, забележителности и красива природа. Независимо дали сте любител на културата, природата, туризма или историята, Африка има достатъчно места за всекиго. Ако имате възможност, не пропускайте да посетите някое от малките държави в Африка за да се насладите на красотата на континента.