Какво никога не се прави на Велика Събота

Велика Събота е един от най-важните дни в православната традиция. Този ден е празнуван с голямо уважение и почит , както и с грижа за традиционните обичаи и ритуали. Въпреки това, има редица неща, които никога не трябва да правите на Велика Събота. Ето кои забрани е хубаво да спазваме.

Никога не пийте алкохол

На първо място, никога не пийте алкохол на Велика Събота. Този ден е свещен и се празнува с религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Пиенето на алкохол може да доведе до неразумни решения и действия, които могат да нарушат свещеността на деня. Единствено се позволява на тези от Вас, които са минали тежкият петъчен пост да консумират до 1 чаша вино.

Без танци и музика

На второ място, не може да танцувате или пеете  Велика Събота е ден за почит и спокойствие. Не е най-подходящият момент за подобен тип прояви.

Без лов и риболов

Трето, забранено е ловуването и рибарството на Велика Събота. Това е ден на почит и поклонение към мъртвите и за грижа за дома и семейството.

Забрана за градинарство и ръкоделие

На четвърто място, забранено е градинарството и ръкоделието на Велика Събота. Този ден е свещен и трябва да се посвети време на религиозните ритуали и обичаи, както и на грижата за дома и близките. Затова е по-добре да се отложи градинарството и ръкоделието за друг ден.

Забрана за пране

На пето място, забранено е да перете дрехи или вършите други усилени физически дейности на Велика Събота, освен основното почистване на къщата. Този ден е ден за отдих и почит, а не за усилено физическо натоварване.Разрешава се почистване на къщата, така че да бъде в благоприличен вид за посрещането на Великден, но не прекалявайте с подобен тип дейности – не са основната цел на Великденските празници

Велика Събота е ден за почит и спокойствие, който се празнува с голяма религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Въпреки че има редица забрани, това не означава, че този ден не може да бъде изживян с уважение и любов към близките. Важно е да се пазят традиционните обичаи и ритуали, както и да се споделят моменти на спокойствие и почит към усопшите. Със спазването на забраните и на традициите, Велика Събота може да стане един от най-вълнуващите и значими дни в годината.