Как се празнува Великден по света?

Великден е един от най-големите празници в християнската култура, който се празнува по света от хора от различни националности и култури. В различните държави, Великден се празнува по различен начин, с уникални традиции и обичаи, които са характерни само за тях. В тази статия ще разберете повече за това как се празнува Великден в различни държави по света.

Гърция

В Гърция, Великден се празнува по различен начин в сравнение с останалите държави. Този празник е свързан с месото, като на празничната трапеза се ядат специални ястия, включително агнешко месо. В гръцката култура, агнешкото месо се свързва с Исус Христос, който беше жертвата за греховете на света. На Велики Четвъртък, Гърците украсяват своите домове с ветви от лаврови дървета, което е символ на победата.Начинът на празнуване е много сходен с този при нас.

Италия

В Италия, Великден е се празнува както при всички останали католически държави, но запазена традиция за Флоренция е ритуалното стреляне на фойеверки от затворена талига.Традицията идва от флорентински благородник, който по време на Първия Кръстоносен поход влиза първи в Йерусалим и заради храбростта си е награден с камъни от гроба, в който е положен Христос. Прибирайки се в Флоренция се заражда традиция тези 3 камъка да бъдат използвани за палене на ритуален огън по време на Великден.

Франция

Характерни са различните сладки изкушения, включително шоколадови яйца и заекове. Едно от най-популярните от тях е “Поул дьо Паск”, или Великденската кокошка, която е шоколадов пиле, пълно с малки шоколадови яйца. Друга популярна традиция е звъненето на църковни камбани на Великденското утро, които са замлъкнали през Светата седмица като символ на жалост.

Швеция

В Швеция , Великден се празнува с микс от християнски и езически традиции. Една популярна традиция е запалването на големи костри на Събота преди Великден, които символизират края на зимата и настъпването на пролетта. Друга традиция е украсяването на брезови клони с пера и други цветни украси, които се излагат в домовете и обществени пространства. На Великденското утро много шведи се наслаждават на традиционна закуска от яйца, мариновани херинги и хрупкав хляб.

Мексико

В Мексико празнуват с много религиозни процесии и фестивали, мнозина от които са от периода на колонизацията на страната. Една от най-известните от тях е Пасионната игра, която се изпълнява в много градове и села през Светата седмица. Друга популярна традиция е изгарянето на Юда, която включва създаването на фигури на Юда Искариотски, ученикът, който издал Исус, и след това те се изгарят на публични площади.

САЩ

В Америка празнуването е свързано с традицията на яйцето, където децата оцветяват яйца и се играят с тях. От 1878 г., в Белтън, Пенсилвания, се провежда традиционният турнир по яйчен бой на Великден, където участниците разбиват яйца срещу яйца, докато едното от тях не се счупи. В САЩ, Великден е също така свързан с традицията на шоколадовите заекове и яйца, които са изключително популярни сред децата.

Япония

В Япония, Великден не е широко празнуван празник, но има някои уникални традиции, които се провеждат по това време. Една от тях е Ханами фестивала, който празнува пролетта и цъфтежа на дърветата от черешата. Друга традиция е украсяването на яйца с цветни модели и дизайни, които после се дават като подаръци на приятели и семейство.

Австралия

В Австралия, Великден се празнува през есента, където се провеждат много състезания по плаване и гледане на филми. В тази част на света, пасхалните зайци не са толкова популярни, колкото в други държави, но са заменени с пасхални билети или яйца, които се скриват за децата да ги намерят.

Великден е празник, който се празнува в целия свят, но в различните държави има уникални традиции и обичаи, които го правят особен. От Гърция до Австралия, Великден е свързан с месото, яйцата, пасхалните заекове и други традиции, които правят този празник незабравим. Без значение дали се празнува с яйца и шоколадови заекове или с плаване и фестивали, Великден е време за обединение, радост и обновление.