Лазаруване – обичай предаван от поколение на поколение

Лазаровден ден е празнувана традиция в България, която се провежда в съботата преди Великден. Това е ден, който има голямо значение за българите, представляващ обновление, прераждане и началото на пролетта. Тази статия изследва обичаите и традициите, свързани с Лазаровден, празник с дълбоки корени в българската култура.Разбира се основният фокус на внимание ще падне върху основната традиция – лазаруването.

Какво е лазаруване 

Този обичай е наистина много древен. Тъй като в България обичаят е със славянски корени, се смята, че е взет от гръко-римската култура. Отдава се почитта към настъпващата пролет и култа към растящото слънце , наречено Ярило на славянски(чешки – Слънце).

Самият обред се извършва от неомъжени девойки на възраст над 12 години. Те се събират и пеят обредни песни като характерно за тях е , че се смятат за носителки на късмет и берекет през новата година с настъпването на пролетта. Приема се , че тяхната бройка не може да бъде по-малко от 14 брой, но спрямо днешните стандарти се приемат и по-малка цифра. Обикалят къщите на всички хора и носят със себе си късмет. В момента, в който влязат в дома на стопанина, се разделят на 3 групи. Първата група пее песни на всички членове на домакинстовото по ред на номерата – от най-възрастния към най-младия. Докато пеят 2-рата група лазарки танцуват обреден танц(шетат) по време на пеенето. 3-тата група от лазарките в миналото са се специализирали да пеят по животните. След като приключи обредното пеене, всеки член на домакинстово раздава подаръци на лазарките, които те прибират в специално създадени за това кошнички. В някои части на Северна България е традиционно да се подаряват яйца на лазарките. В други части на България я има традицията да мятат кърпа с вързана желязна пара през рамото на стопанина, за да бъде паралия през новата година. Другото интересно при лазарките е облеклото, което носят. То е взето назаем от невестите, като те обикалят с него по къщите и след това го връщат на собственичките му.

Представихме ви най-важното от ритуала на лазаруването. Това е древен обичай още от преди приемана на християнството, който се смята , че е принесен от славяните в България. Постепенно става част от християнската традиция и е важен елемент от културната ни идентичност. Лазаровден ден тази година е на 08 април, така че може да имате късмета скоро да ви посетят лазарки.