Знаете ли коя е най-късата река в света?

Чудили ли сте се някога коя е най-късата река в света? Е, отговорът може да ви изненада. Река Роу си проправя път през щата Монтана САЩ и е дълга само 61 метра. Въпреки миниатюрните си размери тази малка река има доста история за разказване и много интересни факти, свързани с нея. В тази публикация ще разгледаме историята на тази река, нейната точна дължина и какво я прави толкова уникална.

История на река Роу

Първоначално река Роу е измерена през 1988 г. от двама колежани от Щатския университет в Монтана, които се интересували да разберат колко къса е всъщност. Резултатите са публикувани в Книгата на рекордите на Гинес и официално са обявени за най-късата река в света с дължина 61 метра. Студентите кръщават реката на името на своя преподавател в МГУ д-р Джон Роу, който се оказва и техен ментор, когато започват да проучват реките в Монтана.

Какво я прави уникална?

Особеното на река Роу е, че въпреки изключително малката си дължина, тя успява да свърже два големи водоема – Гигантските извори и водопада Рейнбоу, които се намират близо до Грейт Фолс, Монтана. Тя не само свързва тези два водоема, но и позволява на дивите животни да се движат свободно между тях, което спомага за поддържането на биоразнообразието в тази част на щата.

Река Роу може да е дълга само 61 метра, но нейното въздействие върху природата не може да бъде подценявано! От свързването на два големи водни басейна до осигуряването на важен път за дивата природа – тази малка река със сигурност е много силна! Мислите ли, че можете да подобрите нейния рекорд? Ако е така, защо не се заемете с измерването на някои други реки във вашия район и не видите дали не можете да откриете някоя, която е още по-къса от Роу?