Защо не виждаме обратната страна на Луната?

Чудили ли сте се някога защо никога не виждаме другата страна на Луната? Оказва се, че има интересно обяснение. Нека да разгледаме защо не виждаме другата страна на Луната и какво може да ни каже тя за нашата собствена планета.

Какво виждаме от Земята

Когато погледнем нагоре към нощното небе, виждаме само едната страна на Луната, защото тя се върти синхронно със Земята. Това означава, че докато завършва обиколката си около нашата планета, й е необходимо точно толкова време, за да се завърти около оста си един път, колкото й е необходимо, за да направи една обиколка около Земята. Това явление е известно като приливната блокировка и има пряко влияние върху това каква част от повърхността на Луната се вижда от нашата планета.

Далечната страна на Луната

Далечната страна на Луната – частта, която е обърната към Земята – е много различна от това, което сме свикнали да виждаме, когато гледаме нагоре през нощта. Тя съдържа по-малко тъмни петна и много повече плоски области, отколкото обикновено наблюдаваме, когато гледаме близката страна. Към тази загадка се добавя и фактът, че от тази страна няма големи ударни кратери, тъй като повечето астероиди обикновено се удрят в тази част на Луната поради ориентацията ѝ спрямо Земята. Това навежда на мисълта, че на тази страна може да е протекъл някакъв активен процес в последните геоложки времена, който да е заличил много от тези особености.

Защо се случва това?

Това явление се случва, защото двете тела (Земята и Луната) упражняват гравитационни сили едно върху друго, които ги карат да се въртят в синхрон едно с друго. Това води до изпъкване на двете тела, което създава област, в която те са най-близо едно до друго, което води до приливното блокиране между тях. В допълнение към този ефект на синхронизация, нашата атмосфера също така блокира голяма част от това, което иначе би било видимо от тази перспектива. Така че, дори ако можехте да гледате директно оттук без никакви препятствия, пак щяхте да можете да видите само половината поради атмосферните ефекти, които не позволяват на светлината да достигне до нас от която и да е посока, освен директно над или под нас (т.е. отдясно).

Отдалечената страна на Луната е наистина очарователно място, което предлага много неизвестни тайни! Фактът, че тя остава почти невидима за човешките очи, я прави още по-загадъчна и интригуваща! Докато учените продължават изследванията си, за да разберат защо някои части на нашата Вселена остават скрити за очите и защо други са толкова ясно видими, едно нещо остава сигурно – разбирането на тези явления ще ни позволи да разберем по-добре не само нашата собствена слънчева система, но и самия космос! Дотогава се наслаждавайте на нощното небе и се удивлявайте на всичко, което можете да видите!