Кога е последното кацане от човек на Луната?

На 11 декември 1972 г. е последното стъпване от човек на Луната – от екипажа на Аполо 17. Той се състои от трима астронавти – Юджийн Сърнан, Роналд Евънс и Харисън Шмит – станаха последните хора, стъпили на Луната. В тази публикация в блога ще разгледаме мисията “Аполо 17” и постигнатото от нея.

Начало на Аполо 17

Мисията “Аполо 17” стартира на 7 декември 1972 г. от космическия център “Кенеди” във Флорида. Космическият кораб се състои от три части: Команден модул (КМ) с екипаж от трима астронавти; Сервизен модул (СМ), в който се намират системите за задвижване и поддържане на живота; и Лунен модул (ЛМ), наречен за мисията “Challenger”. LM е последният пилотиран от човек космически кораб, който ще каца на Луната.

Цели на мисията Аполо 17

  • Да се оцени лунната повърхност за бъдещи мисии за изследване на Луната от хора;
  • Да се разположат научни инструменти на лунната повърхност; и
  • Да върне лунни проби на Земята за анализ

За да постигнат тези цели, астронавтите извършват няколко извънземни дейности (EVA) или “разходки по Луната” По време на тези ЕВА те извършват поставените цели като общо те прекарват над 22 часа извън космическия кораб.

На 11 декември 1972 г., след успешна мисия, “Аполо 17” се завръща на Земята. Това е последната пилотирана мисия до Луната и бележи края на една ера в космическите изследвания. Въпреки че оттогава никой не е стъпвал на Луната, безпилотните мисии продължават да изследват нашата Слънчева система и отвъд нея.

Мисията “Аполо 17” е важен етап в историята на космическите изследвания. Тя е не само последната пилотирана мисия, която каца на Луната, но и бележи края на една ера в космическите изследвания. Въпреки че оттогава никой не се е връщал на Луната, безпилотните мисии продължават да изследват нашата Слънчева система и отвъд нея. Кой знае какво ще постигнат бъдещите мисии за изследване на Космоса?