Колко са държавите в Северна Америка

Северна Америка е континент, разположен изцяло в Северното полукълбо. На север граничи със Северния ледовит океан, на изток – с Атлантическия океан, на запад – с Тихия океан, а на юг – с Южна Америка и Карибско море. В Северна Америка има общо 23 държави. Ето кратък преглед на най-големите 3 от тях

Съединените американски щати

С население от над 328 милиона души Съединените щати са най-многолюдната държава в Северна Америка. Те са и третата по големина държава в света по суша, като отстъпват само на Русия и Канада. Съединените щати имат богата история, датираща от 1776 г., когато обявяват независимост от Великобритания. Оттогава насам те са една от най-могъщите държави в света, която играе водеща роля в международните отношения.

Канада

Канада е втората по големина държава в Северна Америка по суша и има население от малко над 37 милиона души. Канада е федерална парламентарна демокрация и конституционна монархия, чийто държавен глава е британският монархI. Нейната история датира от 1867 г., когато три британски колонии – Нова Скотия, Ню Брънзуик и Канада – са обединени в една федерация. Оттогава Канада се е превърнала в икономически и политически стабилна държава с висок стандарт на живот.

Мексико

Мексико е третата по големина държава в Северна Америка по брой на населението – над 126 милиона души. Тя е и най-южната страна на континента. Мексико има дълга история, датираща от древни цивилизации като олмеките и маите. През 1521 г. Испания завладява Мексико и го превръща в колония; то остава под испанско управление до 1821 г., когато получава независимост. Сега Мексико е федерална република със силна икономика.

В Северна Америка се намират 23 държави, всяка от които има своя уникална история и култура. Съединените щати, Канада и Мексико са трите най-големи държави на континента по население; заедно в тях живеят над 491 милиона души – почти 80 % от общото население на Северна Америка!