Какво се прави на Тодоровден 2023?

В продължение на векове българският народ е празнувал Тодоровден в чест на Свети Тодор.Този ежегоден празник се провежда в първата събота след Сирни Заговезни и е време, в което семействата се събират заедно, за да празнуват и да благодарят. От месенето на обреден хляб до вплитането на сини мъниста в гривата на коня – има редица традиционни обичаи, които българите спазват на този специален ден. Нека разгледаме някои от тези традиции, за да можете да се присъедините към веселието на Тодоровден 2023 г.!

1.Обреден хляб

Една от най-важните традиции за Тодоровден е месенето на обреден хляб. На този ден е прието стопанката на къщата да омеси специален хляб, който има формата на кон или подкова. След това този хляб се украсява с орехи и скилидки чесън, които символизират съответно здраве, сила, богатство и късмет. Готовият продукт обикновено се нарича Копито, Конска кукла или Хляб на Свети Тодор.

2.Празнично разчесване на конете

Друга обичана традиция по време на този празник е празничното разчесване на конете в подготовка за състезанията, които се провеждат по-късно през деня. Преди разсъмване момчетата от всяко домакинство помагат на майките си да сплетат гривата на коня с разноцветни мъниста – обикновено сини мъниста, за да ги предпазят от уроки, и червен конец, за да ги предпазят от “зли очи” – и да я украсят с панделки, амулети или цветя. На конските опашки се обръща особено внимание, тъй като те се плетат специално и се украсяват екстравагантно.

3.Празнично къпане на децата

Друга интересна традиция на празника е празничното къпане на малките деца от майките им рано сутрин.Причината е, че трябва това да се свърши преди да са се разтропали конете – по този начин ще бъдат здрави и няма да се разболяват през годината.Взема се кичур от косата на децата и се зарява под някое дърво – за да израстнат здрави и прави като него.На някои места в България, жените ритуално си мият косата, за да бъде здрава и лъскава като конска грива.

Ето ги само някои от многото причини, поради които българите празнуват Тодоровден всяка година! Затова още сега отбележете в календара си 2023 г., за да можете да се включите в цялото веселие!