Пере ли се на Сирни Заговезни 2023?

Сирни Заговезни е голям църковен празник, който се отбелязва в първата неделя от началото на Великия пост. Освен известните ритуали за празника, важно е и въздържането от определени дейности. Едно от най-важните неща, които трябва да запомните, когато празнувате, е да не перете, тъй като се смята, че това ще отмие късмета ви и няма да ви осигури успешна година. В тази статия ще ви разясним защо точно трябва да избягвате прането по време на Сирни Заговезни 2023 и какви други видове домакинска работа са забранени по това време.

1.История на забраните за Сирни Заговезни

Смята се, че забраните, свързани със Сирни Заговезни, произлизат от древни езически ритуали. Според тези традиции се е смятало, че не трябва да се пере в първата неделя от Великия пост – означава концентриране върху духовно пречистване и оттърсване от ежедневните дейности. Тази практика може да се проследи векове назад в много култури в Европа, включително и в Русия, където се е разглеждала като възможност за пречистване от лоша енергия преди началото на свещения период на Великия пост. С разпространението на християнството в Европа тези практики са адаптирани към християнските ритуали и вярвания, което ни води до днешния момент.

2.Какво друго не трябва да правите по време на Сирни Заговезни

Другите важни неща, които не трябва да правите е свързана с вършенето на друга домакинска работа, а в миналото и с работа на полете. Причината е напълно логична – трябва да се концентрирате върху традициите на празника и да забравите за ежедневните дейности.

Единствено се приема, че може да измиете съдовете след традиционната празнична вечеря, тъй като се смята, че това е последното хранене по време на Великденския пост, в който може да консумирате яйца и млечни продукти – по този начин премахвате всичко блажно от съдовете и се подготвяте за трудностите на духовното и физическото пречистване

Сирни Заговезни 2023 наближава бързо – затова се уверете, че знаете кои дейности са забранени по време на този специален празник! Не забравяйте, че по това време трябва да избягвате да перете или да извършвате каквато и да е друга домакинска работа, тъй като се смята, че това ще отмие късмета ви за следващата година. Все пак не е задължително да стоите по цял ден вкъщи – все още има много неща, които можете да правите, докато празнувате празника и да се насладите на традициите на този голям празник!