Какво се прави на Трифон Зарезан 2023 година – 4 традиции за берекет

Трифон Зарезан е важен празник в България, който се отбелязва всяка година на 14 февруари. Той бележи началото на резитбата на лозята и е известен като празника на виното. Ето 4 неща, които трябва да направите, ако искате да се възползвате максимално от него:

1.Сложете вино на масата

На Трифон Зарезан е задължително да сложите вино на масата. Това трябва да е типичен за България сорт червено вино, което донесе късмет на всички през годината, а и добро настроение на масата.

2.Омесете обредна питка

Домакинята омесва обредна питка, която се разчупва на масата и се дава на всеки от присъстващите. Този ритуал символизира късмет, здраве и благоденствие за всички присъстващи на празника.

3.Жените не трябва да плетат, шият или използват ножици

Друг традиционен обичай, свързан с Трифон Зарезан, е, че жените не трябва да плетат, шият или използват ножици през този ден, тъй като това може да им “отреже” късмета през годината.

4.Мъжете отиват на лозето

По време на този празник мъжете отиват на лозето и режат пръчките, наречени лозници, които сигнализират, че резитбата е започнала – подготовка за богата реколта през годината.

Празнуването на Трифон Зарезан е важна традиция в България, която ни дава възможност да погледнем назад към миналото, но и да очакваме това, което ни очаква през следващата година по отношение на здравето и щастието. Като следвате тези 4 традиции, можете да си гарантирате, че ще извлечете максимална полза от този уникален повод! Така че не забравяйте да сложите вино на трапезата, да замесите ритуална питка, да спазите определени обичаи и да се отправите към местното лозе! Най-важното обаче е да не забравяте да се забавлявате!