Научете имената на Седемте рилски езера – повече за връзката помежду им

Разположена в България, планинската верига Рила е зашеметяващо природно бижу. В него се намират множество живописни места, включително седем кристално чисти ледникови езера. Тези езера са известни като Седемте рилски езера и са идеални за всеки, който иска да избяга от шума и суетата на ежедневието. Нека разгледаме всяко от тях в детайли.

1.Сълзата

Първото езеро е подходящо наречено Сълзата заради забележително прозрачните си води. Това езеро се слави с уникалния си тюркоазен цвят, като водата е толкова прозрачна, че почти може да се види през нея!

2.Окото

Второто езеро се нарича Окото заради формата си, която отгоре прилича на око. Това езеро има красив изумруденозелен оттенък и в единия му край се намира преспа, снегът от която се разтопява в него

3.Бъбрек

Третото езеро се нарича Бъбрек заради бъбрековидния си вид. Това езеро има невероятно дълбок син цвят, който го прави невероятно фотогенично. То е известно и с това, че в миналото е носило името Карагьол заради черния цвят ,който е придобивало при лошо време.

4.Близнака

Известно в миналото с името Чифте гьол , езерото се състои от 2 части: В първата се вливат водите на Сълзата, а в втората част от него на Бъбрека и Окото, като Близнака се оттича в Трилистника. Тези две части (Южна и Северна) се съединяват от тесен проток, което води и до наименованието му.

5.Трилистника

Петото езеро се нарича Трилистника поради трилистната си форма, наподобяваща детелина или формата на растението трилистника. За него е характерно, че водите от гореспоменатите езера се оттичат в него чрез Близнака.

6.Рибното езеро

Шестото езеро се нарича Рибно езеро.За него е характерно , че е най-плиткото от седемте и може да се види без никакъв проблем блестящото му дъно.

7.Долното езеро

Накрая, но не на последно място, идва Долното езеро – името му идва от факта, че то се намира на най-ниската надморска височина от всичките седем езера (2095 м). Това го прави много популярно сред туристите, тъй като те могат лесно да прекосят тази местност без особени затруднения дори в горещите летни дни!

Посещението на тези седем великолепни ледникови езера в Рила планина трябва да бъде в списъка на всеки, който иска да види истинската красота на България! Независимо дали искате да се насладите на спокойни моменти сред природата или да се заредите с неземната енергия , която има по тези места – Седемте рилски езера имат по нещо за всеки вкус! Така че защо да не дойдете и да ги изпитате от първа ръка? Няма да съжалявате!