Как се нарича първият шиен прешлен – eто на кого е кръстен

Първият шиен прешлен, известен още като Атлас, е наречен така заради приликата на външния му вид с Атлас от гръцката митология. В тази публикация в блога ще разгледаме кой е бил Атлас и как се е стигнало до това да бъде наричен първият шиен прешлен в човешкото тяло на неговото име

Кой е бил Атлас

Атлас е бил великан, който е живял в страната Атлантида (откъдето идва и името). Смятало се, че бил толкова силен, че можел да издържи целия свят на раменете си. Един ден Херкулес дошъл на гости на Атлас и го помолил да издържи света, докато той отиде да убие няколко змии. Атлас се съгласил, но когато Херкулес се върнал, той отказал да върне света. Херкулес измамил Атлас, като го помолил да му помогне да задържи тоягата му, докато той си сложи чифт ръкавици. Веднага щом Херкулес си сложил и двете ръкавици, той взел тоягата си и избягал, оставяйки Атлас отново да държи света.

Защо се нарича Атлас

Атласът се нарича така, защото поддържа тежестта на главата, точно както Атлас е поддържал тежестта на света. Твърди се също, че поради формата си той прилича на земното кълбо, което седи на раменете на човека. Атласът е важна кост в човешкото тяло, защото ни позволява да движим главата си от една страна на друга.

И така, ето го! Първият шиен прешлен се нарича атлас, защото е кръстен на Атлас – герой от древногръцките митове. Надяваме се, че сте намерили тази публикация в блога за информативна и интересна. Ако имате някакви въпроси или коментари, не се колебайте да ги оставите по-долу.