Свети Валентин – как един светец се превръща в символ на любовта

Свети Валентин е ежегоден празник на любовта, но знаете ли кой го е вдъхновил? Всичко започва с един светец, който се превръща в символ на неугасващата любов дори след смъртта си. Прочетете, за да научите за невероятната история на свети Валентин и как неговото наследство продължава и днес!

Биография на Свети Валентин

Валентин е роден в Рим около 270 г. в семейството на богати родители. Той бил много религиозен човек и изучавал учението на Исус Христос, като накрая станал свещеник в Римокатолическата църква. По онова време римският император Клавдий II обявил, че самотните мъже са по-добри войници от женените, затова забранил брака за младите хора. Валентин обаче отказва да спазва това правило и тайно сключва бракове с млади влюбени двойки. Когато Клавдий научава за това неподчинение, той заповядва да арестуват Валентин и да го хвърлят в затвора.

Говори се, че докато бил в затвора, Валентин писал писма до дъщерята на своя тъмничар, в които изразявал любовта си към нея и ги подписвал “От твоя Валентин” – което се е превърнало в трайна поговорка и до днес! Късметът му обаче не издържал и той бил осъден на смърт на 14 февруари (Деня на влюбените) около 270 г. На този ден много хора все още го отбелязват, като изпращат картички или малки знаци на обич на тези, които обичат или за които се грижат, в чест на паметта му.

Смъртта на Свети Валентин – символ на любовта

Смъртта на Валентин се превръща в трайно знаме на влюбените навсякъде по света, тъй като символи като сърца и амурчета произлизат от неговата история като символи на любовта, които са твърде добри, за да бъдат забравени! Тялото му остава погребано в Рим, където хиляди хора го посещават всяка година, за да отдадат почит и да изразят собствените си чувства на преданост един към друг на 14 февруари – Деня на влюбените!

Свети Валентин се помни като героичен мъченик, отдал живота си в името на истинската любов – свидетелство, че независимо от всичко, което може да ни сполети, винаги можем да намерим утеха в отношенията си с онези, които са ни скъпи. Когато всяка година на 14 февруари си спомняме за Свети Валентин с картички, подаръци и изразяване на обич един към друг, нека си спомним и за това, което той е защитавал – смелост при преследване и вечна преданост въпреки всички трудности!