Историята на най-дълго живелия човек – щастливият рекордьор на Гинес

Всеки е чувал истории за хора, доживели до дълбока старост, но вероятно нищо не е било толкова необикновено, колкото историята на най-дълго живялия човек в историята. Този рекордьор е роден преди повече от век и животът му е доказателство, че е възможно да се живее невероятно дълго и успешно. Нека разгледаме неговата уникална история.

Ето кой е най-дълго живелият човек

Най-дълго живелият човек, официално регистриран от Рекордите на Гинес, е Жан Калмент, който е роден на 21 февруари 1875 г. в Арл, Франция. Живее невероятните 122 години и 164 дни преди смъртта си на 4 август 1997 г. По време на живота си тя става свидетел на много исторически събития като две световни войни, изобретяването на телевизията, първия полет през Атлантическия океан и дори първите стъпки, направени от хора на Луната. Това са само част от впечатляващите ѝ постижения; през целия си живот тя държи и няколко рекорда за други дейности.

Преди смъртта си на 122-годишна възраст Калмент постига и друго забележително постижение – тя става най-възрастният потвърден човек, регистриран някога в историята! Този рекорд все още не е счупен след смъртта на Калмент преди повече от две десетилетия. В допълнение към това впечатляващо постижение, тя печели признание и за това, че е един от само петте души на възраст над 110 години, които са били живи през 1997 г.

Каква е тайната на дълголетието

Тайната на дълголетието на Калмент? Диетата ѝ включвала много зехтин и портвайн, както и здравословни количества плодове и зеленчуци от нейната градина. Тя е известна и с активния си начин на живот – редовно прави физически упражнения и не пуши и не пие алкохол до 90-те си години! Не е чудно, че е живяла толкова дълго; тези навици несъмнено са изиграли важна роля за постигането на този важен етап!

Жан Калмен е била необикновена жена, която е постигнала нещо забележително – станала е най-дълго живелият човек в историята! Нейната история напомня, че наистина е възможно да живеете дълъг и пълноценен живот, ако правите разумни избори по отношение на диетата и начина си на живот. Въпреки че може би никога няма да разберем какво е позволило на Калмент да достигне такава впечатляваща възраст (122 години!), със сигурност е вдъхновяващо да мислим, че някой може да живее толкова дълго! Всички ние можем да се поучим от примера на Калмент, като се грижим по-добре за себе си както психически, така и физически, за да можем и ние да се радваме на дълъг живот, изпълнен с радост и приключения!