Защо Христофор Колумб е тръгнал да пътува до Индия

Когато през 1492 г. известният изследовател Христофор Колумб тръгва от Европа, за да намери пряк път до Индия, той няма представа за въздействието, което ще има пътуването му. От откриването на нови земи и култури до полагането на основите на колонизацията от европейците – нека да проучим защо Колумб се е отправил на това амбициозно пътешествие и как то в крайна сметка променя историята завинаги.

Пари и пак пари

Основният мотив за експедицията на Христофор Колумб е финансовата изгода. Той искал да намери по-кратък път до Азия, за да получи достъп до ценни подправки като канела, карамфил, черен пипер и джинджифил, които по това време били високо ценени. Освен това се надявал да спечели пари, като търгува с коприна и скъпоценности с жителите на Азия.

Колумб вярва, че като плава на запад през Атлантическия океан, може да стигне до Индия по-бързо, отколкото ако плава на изток около Африка или на юг около Южна Америка. За съжаление това не е вярно, тъй като вместо това той открива острови в Карибско море, които днес са част от Централна и Южна Америка.

Тези острови се оказват изключително важни, тъй като предоставят възможности за испанска колонизация и експлоатация на коренното американско население в търсене на злато и други ресурси. В крайна сметка тези колонии се превръщат в едни от най-важните владения на Испания за стотици години, както и в ключови точки за търговия между континентите.

Мисионерска дейност

Освен тези икономически мотиви, пътуването на Колумб имало и духовен аспект. През този период нараства интересът към християнската мисионерска дейност сред европейците, които искат да пренесат вярата си в други части на света. Това също играе роля в процеса на вземане на решение от Колумб, тъй като той вярва, че Бог го е избрал специално за тази мисия и че успехът ще дойде по-скоро от божествената намеса, отколкото само чрез планиране или упорита работа.

В крайна сметка Колумб не живее достатъчно дълго, за да види всички последици от пътуването си, тъй като умира през 1506 г., без да разбере, че това, което е смятал за Индия, всъщност е съвсем друг континент – континент, който в крайна сметка ще бъде наречен Америка в негова чест!

Експедицията на Христофор Колумб променя историята завинаги, когато открива нови търговски пътища между Европа и Азия, като същевременно пренася със себе си и християнството чрез усилията си за колонизация. Мотивите му са предимно икономически, но също така и духовни, което спомага за подхранване на желанието му за открития, дори когато другите го смятат за невъзможно или твърде опасно. Въпреки че никога не е осъзнавал какво огромно влияние ще окаже пътуването му върху световната история, ние и днес си спомняме за него заради всичко, което е постигнал през живота си! Макар някои да го критикуват за ролята му в колониализма и последиците от него върху коренното население, все пак можем да оценим колко смело е било да направи такава смела крачка в непознати води!