Кой е най-големият кораб в света

Чудили ли сте се някога кой е най-големият кораб в света? Е, ето че имате възможност да научите повече за него. Най-големият кораб в света се нарича “Prelude FLNG” и е създаден от Shell с цел, която ще ви изуми. Нека разгледаме историята му, кога е създаден, от кого и каква е неговата полезност.

История на най-големия кораб в света

Prelude FLNG е акроним на Floating Liquefied Natural Gas Facility (плаващо съоръжение за втечнен природен газ), което е собственост на Shell Energy Australia Limited. Дължината му е 488 метра, широчината – 74 метра, а водоизместимостта – 600 000 тона, което го прави най-големият кораб, строен някога. В перспектива той е по-голям от четири футболни игрища, взети заедно! Строителството му започва през 2007 г. в Южна Корея от Samsung Heavy Industries и отнема седем години.

Функции

Съоръжението Prelude FLNG е проектирано като специализирано съоръжение, използвано за добив на природен газ от морското дъно край бреговете на Австралия. След това добитият природен газ се охлажда до -162°C, превръщайки се във втечнен природен газ (LNG), който може да се транспортира безопасно от едно място на друго, без да изтича или да се изпарява поради ниската си температура. След това втечненият природен газ може да се транспортира по целия свят за търговска употреба или за производство на електроенергия за местно ползване в самата Австралия.

В съоръжението Prelude FLNG има и жилищни помещения за 260 души, които могат да живеят на място, докато работят по поддръжката на съоръжението или наблюдават операциите, ако е необходимо. Това го превръща в един от най-модерните кораби, създавани някога, с всички негови технологични постижения и възможности, които му позволяват да остане на повърхността в открити води, независимо от метеорологичните условия, като същевременно предоставя енергийни решения в множество държави по света.

Съоръжението Prelude FLNG е обявено за едно от най-великите постижения на човечеството благодарение на своите размери, възможности и функционалност както като място за живеене, така и като доставчик на енергийни решения по целия свят. С толкова усъвършенствани технологии, събрани в един кораб, той наистина се откроява като най-големия кораб, правен някога, благодарение на ненадминатите си размери и възможности, които го отличават от останалите кораби във всички отрасли по света.