Какви зеленчуци може да яде кучето – тези 5 ги обожават

Повечето хора знаят, че е важно да хранят кучето си със здравословна храна, но много собственици на домашни любимци не осъзнават колко полезни могат да бъдат зеленчуците за тяхното кученце. Зеленчуците не само са пълни с витамини и минерали, но са и чудесен източник на фибри и дори помагат за освежаване на дъха на вашия домашен любимец. Така че, ако търсите начини да разнообразите диетата на кученцето си и да се уверите, че организмът му получава всички необходими хранителни вещества, помислете за добавяне на някои от тези пет зеленчука към менюто.

Моркови

Морковите са чудесен избор за кучетата, тъй като са с ниско съдържание на мазнини и са пълни с фибри и бета-каротин, който помага за поддържане на острото зрение. Освен това морковите са хрупкави, така че могат да помогнат за поддържането на зъбите на вашия домашен любимец чисти. Не забравяйте да ги нарежете на малки парчета, преди да ги дадете на кученцето си, за да не представляват опасност от задавяне.

Броколи

Броколите са пълни с витамини А, С и К, както и с калций, желязо и калий. То съдържа и глюкозинолати, които помагат за предпазване на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Само се уверете, че не давате на кученцето си твърде много броколи наведнъж; ако се консумират в големи количества, те могат да предизвикат газове или стомашно разстройство.

Зелен боб

Зеленият фасул е с високо съдържание на витамин К, витамин С и манган, но с ниско съдържание на калории, което го прави идеален за домашни любимци, които се опитват да свалят няколко излишни килограма. Освен това те са пълни с фибри, които могат да помогнат за регулиране на храносмилането при кучета с чувствителен стомах. Хранете със зелен фасул в прясно състояние или консервиран (без добавена сол) за хранително лакомство!

Краставици

Краставиците са нискокалорични и с високо съдържание на вода, което ги прави идеални за поддържане на хидратацията на кученцата през горещите летни дни. Те са богати и на витамини А, В6, С и К, както и на калий, магнезий и биотин, които помагат за поддържане на здрава кожа и лъскава козина!

Спанак

Спанакът е отличен източник на витамини А и С, както и на фолиева киселина и желязо, които помагат на червените кръвни телца да пренасят кислород в тялото. Нещо повече? Спанакът е пълен с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, причиняващи възпаления! Само внимавайте да не прекалявате с него; спанакът трябва да съставлява само около 10% от храната на кучето ви всеки ден.

Заключение

Добавянето на зеленчуци към диетата на кучето ви може да бъде чудесен начин да му осигурите необходимите хранителни вещества, без да нарушавате вкуса или структурата му! Петте зеленчука, изброени по-горе – моркови, броколи, зелен фасул, краставици и спанак – са все вкусни варианти, които ще осигурят важни витамини, като същевременно насърчават здравословното храносмилане и поддържането на теглото. Не забравяйте винаги да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да правите големи промени в диетата на вашия домашен любимец!