Как да спрем кучето да маркира територията си у дома

Ако някога сте имали куче, тогава знаете, че едно от любимите им занимания е да маркират територията си с урина. Това поведение понякога може да бъде проблем, особено когато се случва в дома ви. И така, как да спрете това поведение и да предпазите дома си от бъркотия? Нека разгледаме въпроса.

Установете причината за маркирането

Първо, установете защо кучето изобщо маркира територията си. Една от често срещаните причини може да бъде, че то се чувства тревожно или уплашено поради промени в заобикалящата го среда. Други възможни причини могат да включват медицински проблеми, като инфекции на пикочните пътища или камъни в пикочния мехур, или просто защото не е било достатъчно обучено на домашен режим. След като определите основната причина за проблема, можете да започнете да се справяте с нея ефективно.

Определете правилата за спазване

Второ, уверете се, че всички членове на домакинството ви спазват правилата и очакванията към вашия домашен любимец. Това означава да се уверите, че всички следват едни и същи насоки за обучение и дисциплина, така че кучето ви да не се обърква за това, което се очаква от него. Също така е полезно, ако всички говорят със спокоен, успокояващ тон, когато общуват с него, така че то да се чувства по-сигурно и да е по-малко вероятно да маркира територията си от страх или безпокойство.

Алтернативи за маркирането на територия

На трето място, ако е необходимо, осигурете му допълнителни възможности да маркира територията си извън дома, като го водите редовно на разходки или пътувания до близките паркове или пътеки, където може да изследва, без да се страхува от порицание или наказание. Това ще му даде възможност да изследва нови аромати и миризми в безопасна среда, като същевременно ще му помогне да разбере по-добре мястото си в дома и семейството. Освен това е важно да наблюдавате отблизо кученцето си по време на тези разходки, за да не се поддава на неподходящо поведение, като например да рови в чужди дворове или да уринира на обществени места, което може да доведе до глоби или наказания от местните власти .

Заключение

Най-добрият начин да спрете кучето да маркира територията си на закрито е да разберете защо го прави и да отстраните причините за това, независимо дали са физически или поведенчески. Освен това осигуряването на последователни правила и очаквания, както и много възможности за изследване навън, ще помогне да се гарантира, че четириногият ви приятел ще остане щастлив и здрав, като същевременно ще запази дома ви чист от бъркотия! Като имате предвид тези съвети, няма да имате проблеми да научите кученцето си на добри навици и да предотвратите нежеланото маркиране!