Кога кученцата започват да лаят?

Привличането на ново кученце в дома ви е вълнуващо и удовлетворяващо преживяване. Но едно нещо, за което много собственици се чудят, е кога кученцето им ще започне да лае. Въпреки че това може да варира при различните породи, има някои общи насоки, които можете да следвате, за да се подготвите за този важен момент. Нека разгледаме кога кученцата обикновено започват да лаят и какво можете да направите, за да сте сигурни, че те ще развият правилните навици още в началото.

Възрастови граници на лаенето

Повечето кученца започват да лаят на възраст между три и шест месеца, въпреки че породите, които са склонни да лаят по-често, могат да започнат още на двумесечна възраст. По-малките породи обикновено започват да лаят по-рано от големите породи; породи играчки като чихуахуа и померан могат да започнат да лаят дори преди да навършат два месеца. Тъй като началото на лаенето може да бъде много различно при различните породи, важно е предварително да се запознаете с особеностите и тенденциите на кучето си, за да знаете какво да очаквате.

Подготовка за лаенето на кученцето

След като кученцето ви започне да лае, е важно да му помогнете да се научи как и кога да използва гласа си по подходящ начин. Това означава да ги научите кога е подходящо да лаят (напр. когато някой почука на вратата) и кога не (напр. в отговор на силни шумове навън). По този начин ще можете да ги подготвите за успех при усвояването на подходящи начини за общуване по-късно.

Насърчаване на положителни навици

Когато насърчавате положителни навици, положителното укрепване е от ключово значение! Всеки път, когато кученцето ви лае за нещо подходящо или спира да лае при поискване, уверете се, че то е възнаградено с лакомства или словесна похвала (или и с двете!) Това ще го научи, че доброто поведение води до положителни последствия – което е от съществено значение, за да му помогне да развие добри навици в дългосрочен план. Освен това, ако кученцето ви някога се развълнува прекалено много или започне да лае прекомерно, уверете се, че реагирате спокойно, но твърдо, за да разбере, че поведението му е неприемливо, без да го наказвате или да му се карате строго – това може да предизвика страх или безпокойство, което може да доведе до по-нататъшни проблеми по пътя.

Заключение

Знаейки кога кученцата обикновено започват да лаят, стопаните могат да се подготвят за този важен момент предварително. Повечето кученца започват да лаят на възраст между три и шест месеца в зависимост от породата; но породите играчки могат да започнат да лаят дори по-рано от двумесечна възраст! След като кученцето ви започне да лае, уверете се, че то се е научило как и кога да използва гласа си по подходящ начин, като му предлагате положително подкрепление винаги, когато се държи правилно – така то отрано ще изгради здравословни навици, които ще му служат добре през целия му живот!