Какво означава термина “Capo di Tutti Capi” – научете за неговия произход

Чували ли сте някога фразата “capo di tutti capi” (на италиански “шеф на всички шефове”)? Това е термин, който често се използва по отношение на организираната престъпност и по-специално на лидера на голям престъпен синдикат. В тази публикация ще обсъдим тази загадъчна титла, кой я е притежавал в миналото и защо.

Произход на термина “Capo di Tutti Capi”

Терминът “capo di tutti capi” се появява за първи път в литературата през 1870 г. като част от италианския роман “Обручникът” на Алесандро Манцони. Фразата скоро навлиза в популярната култура и често се използва (особено в Италия) за обозначаване на човек, който е постигнал голяма власт или влияние. По отношение на организираната престъпност се отнася до лидера на голяма престъпна организация, който има власт над всички останали лидери в структурата.

Кой е заемал тази длъжност?

В историята много различни хора са заемали този пост. Най-известният пример е Салваторе Маранзано, италиано-американски мафиот, който е начело на една от петте мафиотски фамилии в Ню Йорк от 1930 г. до 1931 г. – убит от своя съперник Чарлз Лучано. Други известни личности са Джоузеф Бонано, Франк Костело, Карло Гамбино и Джон Готи. Докато някои от тях са придобили властта си чрез насилие и сплашване, други са спечелили мястото си чрез уважение и лоялност от страна на своите колеги.

Как се придобива титлата?

Обикновено титлата се придобива чрез уважение и признание от страна на други мафиоти в същата организация или мрежа. Тези, които заемат тази длъжност, обикновено се възприемат като представители или говорители на съответните организации; от тях се очаква също да разрешават спорове между членовете и да служат като посредници, когато е необходимо. Освен това те са натоварени със задачата да налагат дисциплина в рамките на своята организация, ако е необходимо. Те могат да бъдат натоварени и със задачата да договарят сделки с други организации или да координират съвместни операции между бандите. В крайна сметка те трябва да поддържат добри взаимоотношения с всички членове, като същевременно изпълняват ефективно и ефикасно всички възложени им задачи.

И така, ето ви кратък преглед на това какво означава “capo di tutti capi”, както и известна представа за това как се придобива тази титла и от кого е била заемана в историята. Тъй като организираната престъпност е много жива и днес, вероятно през следващите години ще видим още много лица, които ще претендират за тази престижна позиция! На тези, които се стремят към такава титла – успех! Но не забравяйте – с голямата власт идва и голямата отговорност!