Как да избегнем преяждането – 3 лесни стъпки

Преяждането може да бъде неприятно и смущаващо преживяване. Това е често срещан проблем, с който се сблъскват много хора, но добрата новина е, че има стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете преяждането. В тази публикация ще разгледаме някои от най-добрите практики за избягване на преяждането, препоръчани от медицински специалисти.

Познайте нивата на глада си

Преди да се храните е важно да прецените нивото на глада си, за да не прекалявате с храната. Обърнете внимание на сигналите на тялото си; ако се чувствате сити или подути, преди да приключите с храненето, значи е време да спрете да ядете. Ако след приключване на храненето все още сте гладни, помислете за лека закуска по-късно. Това ще ви помогне да се уверите, че не претоварвате организма си с храна, а се храните умерено.

Приготвяйте здравословни ястия

Приготвянето на здравословни ястия също може да помогне за намаляване на вероятността от преяждане. Когато приготвяте храна у дома, се съсредоточете върху създаването на ястия, които са балансирани по отношение на хранителните вещества и калориите. Избягвайте преработените храни или храните с високо съдържание на мазнини и вместо това се съсредоточете върху пресни плодове и зеленчуци, нетлъсти протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини като авокадо или зехтин. Като правите по-здравословни избори, когато готвите у дома, вероятността да преяждате, когато вечеряте навън или си взимате храна от ресторантите, ще бъде по-малка

Контрол на порциите

Контролът на порциите е от ключово значение, когато става въпрос за предотвратяване на преяждането. Не забравяйте да измервате порциите храна, преди да седнете да се храните, за да знаете точно колко храна трябва да консумирате всеки ден. Това ще ви помогне да контролирате порциите и да предотвратите преяждането по време на хранене. Освен това опитайте да се храните по-бавно; така ще дадете на тялото си време да регистрира чувството за ситост, преди да изядете твърде много храна твърде бързо – което може да доведе до дискомфорт по-късно!

Преяждането може да е неприятно преживяване, но има начини да го избегнете! Предприемането на стъпки, като например да знаете предварително нивото на глада си, да приготвяте здравословни ястия у дома и да контролирате порциите, може да помогне за предотвратяване на преяждането и да гарантира, че всяко хранене е приятно, без да оставя неприятни последици! За повече съвети за избягване на преяждането от медицински специалисти , моля, консултирайте се с Вашия лекар или диетолог за индивидуални съвети, съобразени специално с Вас!