Тези 5 храни образуват камъни в бъбреците – избягвайте ги

Камъните в бъбреците могат да бъдат болезнено и дори изтощително преживяване. Те се причиняват от натрупването на минерали в бъбреците и макар че могат да бъдат лекувани или отминати, за предпочитане е да се избягват на първо място. На много хора, които са страдали от камъни в бъбреците, се препоръчва да избягват определени храни, които допринасят за образуването им. Ето пет от тези храни и с какво трябва да ги замените.

1. Прекалено много сол

Солта е често срещана съставка в много преработени и бързи храни, така че може да се окаже трудно да я избегнете напълно. Въпреки това е важно да внимавате за приема на сол, тъй като твърде многото сол може да доведе до дехидратация, която е основен рисков фактор за камъни в бъбреците. Вместо това опитайте да замените преработените храни с естествени, пълноценни източници на храна като плодове и зеленчуци.

2. Храни с високо съдържание на оксалати

Оксалатите са естествени съединения, открити в някои растителни храни, които могат да се свържат с калция в бъбреците и да образуват камъни. Някои храни с високо съдържание включват спанак, ревен, бадеми, шоколад, чай и зеле. Ако сте предразположени към образуване на камъни в бъбреците, опитайте се да ги замените с храни с по-ниско съдържание на оксалати като броколи, моркови или карфиол.

3. Млечни продукти

Млечните продукти съдържат големи количества калций, който може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците, ако не се контролира правилно чрез диета и упражнения. Вместо да ги консумирате редовно , изберете обогатено соево или бадемово мляко като алтернативен източник на калций, без да увеличавате риска от усложнения.

4. Преработени меса

Преработените меса, като бекон и колбаси, съдържат голямо количество натрий, който може да допринесе за дехидратация, както и наситени мазнини, които увеличават риска от развитие на други хронични заболявания, като хипертония или диабет – все известни рискови фактори за образуване на камъни в бъбреците. Вместо това изберете постни меса като птиче месо или риба.Те са по-здравословни алтернативи, които няма да увеличат риска от здравословни проблеми и същевременно ще ви осигурят основните хранителни вещества, които са ви необходими.

5. Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати, като бял хляб, тестени изделия, бисквити, торти, бял ориз и др., предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвната захар, което води до повишено отделяне на калций чрез урината. Този процес рязко увеличава шансовете за образуване на камъни в бъбреците на калциева основа. Вместо това заменете рафинираните въглехидрати със сложни такива като пълнозърнест хляб , овесени ядки , киноа или кафяв ориз . Сложните въглехидрати осигуряват устойчива енергия, помагайки за поддържане на здравословни нива на кръвната захар – по този начин намаляват вероятността от образуване на камъни в бъбреците.

Камъните в бъбреците могат да бъдат доста болезнени, но за щастие има стъпки, които можем да предприемем, за да намалим шансовете си да ги получим, включително да избягваме някои храни, които насърчават образуването им . Контролирайки приема на сол , ограничавайки консумацията на храни с високо съдържание на оксалати , избирайки по-здравословни алтернативи на млечните продукти , избирайки постни протеини вместо преработени меса и предпочитайки сложни въглехидрати пред рафинирани въглехидрати – всички ние можем да извървим дълъг път към намаляване на риска от развитие на това състояние . Полагането на грижи сега може да ви спести изпитването на много болка по-късно!