Опустошителната сила на Дебелата Берта – защо не искате да я срещнете

По време на Първата световна война , Германската империя разполага с тайно оръжие в арсенала си, което е известно като “Дебелата Берта” Това масивно оръдие причини много поражения на Антантата, като са емблематични разрушенията на град Париж по време на войната. Така че защо да не искате да се запознаете с “Дебелата Берта”? Нека разгледаме по-отблизо това опустошително оръжие и да разберем защо е най-добре да се държите на разстояние от него.

Разработването и използването на “Дебелата Берта”

Германските военни разработват “Дебелата Берта”, официално известна като гаубицата “Голямата Берта” на Круп, по време на Първата световна война през 1914 г. Тя е проектирана от германския индустриалец Алфред Круп и неговия екип. Оръдието имало впечатляващ обсег от 14 км и можело да изстрелва снаряди, пълни с експлозиви с тегло до 1089 кг. То било толкова мощно, че можело да пробие 36 см железобетон от разстояние 9 км.

Германците използват оръдието за две основни цели. Първо, те я използват за стратегически бомбардировки срещу цели дълбоко в територията на противника, като железопътни линии, мостове, фабрики, летища, комуникационни центрове и други ключови военни съоръжения. Второ, те я използват за обсадни войни срещу градове, които са били силно защитени от укрепления, като тези в Париж или Вердюн. И в двата случая, оръдието е било унищожително ефективно при изпълняването на целите си от големи разстояния, без да се налага германските войски да се излагат на опасност.

Недостатъци на Дебелата Берта

Въпреки големия обсег и разрушителната му сила има няколко сериозни недостатъка на емблематичното оръжие по време на бой. Ще ви представим 3-те основни от тях:

  • Много бавна скорост на стрелба

Презареждането между изстрелите отнема повече от час, така че ако успеете да се доближите до обсега на стрелбата, ще имате достатъчно време, преди тя да стреля отново.

  • Трудно преместване на оръдието

Оръдието не може да бъде премествано бързо или лесно; това означава, че ако позицията му беше компрометирана, то нямаше да може да избяга или да се премести достатъчно бързо, преди да бъде унищожено от вражеските сили.

  • Тежестта на снарядите

Снарядите на Дебелата Берта тежат по няколко тона, така че всички запаси от боеприпаси наблизо ще бъдат невероятно уязвими за унищожаване, ако бъде поразен дори и един от нейните снаряди!

Дебелата Берта е пример за това как технологията може да се използва както за нападателни, така и за отбранителни цели във войната – но и как тя може да носи големи рискове, ако не се използва правилно! Тя е напомняне, че колкото и напреднали да стават оръжията ни, винаги трябва да помним, че противникът ни може да има достъп до подобна технология, която лесно може да обърне хода на битката в негова полза! Така че, когато се стигне дотам – защо не искате да се запознаете с Дебелата Берта? Защото, въпреки че на хартия тя може да изглежда като обезсърчителен противник – има вероятност на живо да нямате шанс срещу нея!