Кой е сър Хенри Морган, най-кървавият пират в историята!

Ако знаете нещо за карибските пирати, вероятно сте чували за сър Хенри Морган. Роден в Уелс през 1635 г., той е един от най-прочутите капери и буканиери плавали някога по седемте морета. Известен е с кървавите си набези и още по-кървави тактики, което му спечелва репутацията на най-кървавия пират в историята. Прочетете нататък, за да научите повече за тази легенда

Кой е бил сър Хенри Морган?

Сър Хенри Морган е един от най-успешните капери на своята епоха. По същество каперите са пирати, санкционирани от правителството; те са имали право да нападат и плячкосват вражески кораби по време на война, като същевременно са били защитени с писма от съответните правителства. Това означава, че всяка плячка, която Морган придобива по време на набезите си, се разпределя между него и екипажа му, а останалата част отива в Кралския флот на Англия.

Биографията на легендарния пират

Кариерата на Морган като капер започва през 1663 г., когато е нает от английския губернатор на Ямайка Томас Модифорд. Той получава разрешение да атакува испански кораби край бреговете на Централна и Южна Америка, което води до някои невероятно доходоносни набези както за него, така и за Англия. През 1668 г. той успешно превзема Панама, която е под испански контрол от 1519 г. Този набег му донася рицарско звание от крал Чарлз II, както и огромно богатство – затвърждава репутацията му на един от най-успешните и страшни пирати в историята.

Царуването на Морган като капер обаче не продължава вечно; той умира през 1688 г. на 53-годишна възраст след няколко години влошено здраве, причинено от прекомерно пиене и други развратности, произтичащи от живота му в морето.

Екранизиран в емблематичен филм

Въпреки че умира преди векове, сър Хенри Морган остава емблематична фигура в пиратските предания и до днес, най-вече благодарение на многобройните книги, филми, телевизионни предавания и видеоигри, в които той е представен в историята – последният пример за това е франчайзът на Disney “Карибски пирати” с Джони Деп в главната роля. Наследството му продължава да живее и днес като символ на смелост, дързост и приключения в открито море – нещо, което много хора все още намират за вдъхновяващо дори стотици години по-късно!

Не може да се отрече, че сър Хенри Морган е един от най-успешните и страховити пирати, които някога са плавали по седемте морета. Подвизите му са легендарни – от превземането на Панама до натрупването на огромно богатство чрез набези на испански кораби. Въпреки че е мъртъв от векове, той остава емблематична фигура за почитателите на пиратите по света и днес! Така че, ако търсите някой, който да олицетворява всичко, което е прекрасно в това да бъдеш пират в открития океан, тогава не търсете повече от сър Хенри Морган!