Кой е Франсис Дрейк – пиратът, превърнал се в благородник?

Франсис Дрейк е английски мореплавател и изследовател от XVI век, известен най-вече с това, че е вторият човек обиколил света след Фернандо Магелан. Мнозина обаче не знаят, че Дрейк е започнал като пират, който е служил на кралица Елизабет I във войната ѝ срещу Испания. Въпреки че миналото му е било изпълнено с пропуски, в крайна сметка Дрейк е посветен в рицарство и получава благородническа титла. Нека разгледаме по-отблизо невероятната история на Франсис Дрейк.

Начало на историята

Дрейк е роден през 1540 г. в Тависток, Девън, Англия, и когато е само на 12 години, се обучава в занаята на баща си като моряк. До средата на 20-те си години той вече е опитен мореплавател и капер (пират, санкциониран от правителството) за кралица Елизабет I във войната ѝ срещу Испания. За пръв път се прочува с това, че през 1573 г. завладява няколко испански кораба ,натоварени със злато, край бреговете на Панама, като донася достатъчно богатство, за да се превърне в един от най-богатите хора в Англия.

Околосветско пътешествие

През 1577 г. кралица Елизабет назначава Дрейк за командир на експедиция, която да изследва непознати части на света и да нападне испанските колонии по пътя; за целта тя дори му предоставя два малки кораба – “Пеликан” (който по-късно преименува на “Златна хрътка”) и флагманския си кораб “Мариголд”. Пътуването му отнема почти три години; през това време той успява да завладее множество испански кораби, пълни със злато и сребро, като същевременно завладява Калифорния за Англия! Той се завръща у дома на 26 септември 1580 г. с тонове съкровища на борда на кораба си, което го превръща в незабавна знаменитост. Превръща се във вторият човек обиколил света след Фернандо Магелан .

Награден с благородническа титла

За усилията му, кралица Елизабет удостоява Дрейк с няколко почести, включително с рицарско звание на 4 април 1581 г.; тя му дава и имоти край Плимут, които придобива от бивши манастири, както и земи в Ирландия. С тези награди идват и титли, като лорд и лейди на Ексетър и адмирал на Нов Албион (както тогава се нарича Калифорния). В допълнение към тези отличия, Дрейк получава подаръци и от други чуждестранни владетели, включително от крал Филип II, който му подарява ценни гоблени за услугите, оказани по време на околосветското му пътешествие!

Франсис Дрейк се помни днес като един от най-великите изследователи и мореплаватели в историята. Дръзките му подвизи му спечелват слава в цяла Европа, но по-важното е, че той е удостоен с нея от самата кралица Елизабет I! Въпреки че започва като пират, Дрейк в крайна сметка получава благороднически титли заради постиженията си по море по време на нейното управление на Англия. Историята му е наистина забележителна; без съмнение тя ще живее вечно! Благодарим ви, че прочетохте за невероятния живот на Франсис Дрейк!